O nas

Fundacja NEUCA Dla Zdrowia powstała w 2013 roku. Jej powołanie i aktywność stanowią naturalną kontynuację działań społecznych Grupy NEUCA, która od ponad 20 lat funkcjonuje w obszarze ochrony zdrowia w Polsce i postrzega zdrowie społeczne jako podstawowy wymiar swojej odpowiedzialności względem społeczeństwa. Działalność Fundacji pozwala NEUCA jeszcze lepiej wypełniać misję społeczną, którą rozumiemy jako budowanie kultury zdrowia. Kluczowym celem, jaki sobie stawiamy zgodnie z Narodowym Programem Zdrowia, jest dążenie do poprawy zdrowia i związanej z tym jakości życia społeczeństwa.

Od kwietnia 2016 roku Fundacja NEUCA dla Zdrowia jest organizacją pożytku publicznego. To uznanie i dowód zaufania dla dotychczasowej działalności społecznej fundacji. Status OPP otrzymują organizacje pozarządowe spełniające dość rygorystyczne zasady dotyczące transparentności działań.

Działamy na rzecz rozwoju opieki farmaceutycznej i opieki zdrowotnej, wspierając polskich farmaceutów. Dążymy do zwiększenia dostępności specjalistycznej opieki lekarskiej i farmaceutycznej. Edukujemy i zwiększamy świadomość społeczną w zakresie najczęściej diagnozowanych chorób. Pomagamy w dostępie do terapii. Nasze działania realizujemy we współpracy z innymi instytucjami i organizacjami działającymi w obszarze zdrowia.

Fundacja NEUCA Dla Zdrowia to nowa perspektywa dla działań prospołecznych NEUCA. Dzięki niej jeszcze więcej zrobimy dla zdrowia!

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2018, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 856.075,00 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2017, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 98.728,65 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2016, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 1.013.813,95 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2015, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 726.969,48 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2014, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 682.414,10 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2013, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 40.000,00 zł.

Wiesława Herba

Aleksandra Puskarz-Kusa

Piotr Sucharski

Krzysztof Pyka

Barbara Benke

Prokurent

Tomasz Dobrański

Prokurent

Zarząd

Beata Korzeniewska

Bogusława Golus-Jankowska

Członek Zarządu

Zespół

Beata Korzeniewska

Prezes Fundacji

Bogusława Golus-Jankowska

Kierownik Programów Zdrowotnych (kreacja i realizacja ramowych programów Fundacji)

Agata Łabędzka

Specjalista ds. Programów Zdrowotnych

Anna Gamelska

Obsługa Projektów

Statut

Sprawozdania

Toruńskie święto seniorów - Senioriada 2019

Zaproś rodziców, dziadków czy znajomych i baw się razem z nami! Śpiewy, tańce, badania mobilne, kiermasz rękodzieła, stoiska edukacyjne i moc innych atrakcji będą czekały na wszystkich seniorów w Muzeum Etnograficznym, gdzie 23 czerwca (niedziela) odbędzie się Senioriada „Jesteśmy” 2019.

Fundacja NEUCA dla Zdrowia otwiera drzwi dla potrzebujących w Toruniu!

​Fundacja NEUCA dla Zdrowia we współpracy z Międzynarodowym Stowarzyszeniem Studentów Medycyny IFMSA Poland, lek. Małgorzatą Święconek-Strąkowską z Przychodni Świat Zdrowia w Chełmży oraz Centrum Pielęgnacji Caritas w Toruniu uruchomiła Przychodnię „Otwarte Drzwi”.

"Weź głęboki oddech" - sprawdź stan swoich płuc

Według nowych badań, zanieczyszczone powietrze jest bardziej zabójcze niż papierosy, alkohol czy narkotyki. Skraca średnią długość życia mieszkańca Polski o 1 rok, zaś w przypadku krajów emitujących największą ilość trujących oparów, może to być nawet 11 lat. Dziś, choroby układu oddechowego dotyczą aż 6 mln Polaków. Dlatego już 20 marca 2019r. Fundacja NEUCA dla Zdrowia rozpoczyna akcję bezpłatnej spirometrii „Weź głęboki oddech” w 66 miastach całej Polski.

Mocne kości do starości. Osteobus rusza w Polskę!

​Osteoporoza nie daje żadnych objawów, a pogarszający się stan struktury kostnej nie boli. Często, dowiadujemy się o niej w chwili, gdy dochodzi do złamania. Dlatego Fundacja NEUCA dla Zdrowia rozpoczyna ogólnopolską akcję bezpłatnych badań densytometrycznych, które są metodą obrazowania gęstości kości, zalecaną na drodze profilaktyki osteoporozy. Akcja zaczyna się już 30 stycznia, a na jej trasie znajduje się ponad 70 miast Polski.

"Przystanek dla serca"

Już 13 listopada ruszy kampania „Przystanek dla serca”, w ramach której prowadzone będą bezpłatne badania serca, w tym zaawansowane badania SATRO ECG. Kardiobus odwiedzi 50 miast, których kolejność odwiedzin utworzy symbol serca na mapie Polski.

Akademia Zdrowia Seniora po raz czwarty w Toruniu!

6 października 2018 r., odbyło się kolejne spotkanie w ramach Akademii Zdrowia Seniora. Czwarta edycja imprezy zgromadziła sporą grupę uczestników, którzy we wspaniałej atmosferze spędzili czas w Dworze Artusa w Toruniu.

Oczy to podstawa!

Rusza akcja badań wzroku w całej Polsce! Okobus Fundacji odwiedzi prawie 100 miast na terenie całej Polski, a wykwalifikowany personel medyczny udzieli niezbędnych informacji wszystkim badanym.

Dermobus

9 lipca w trasę wyrusza dermobus Fundacji NEUCA dla Zdrowia, w którym mieszkańcy polskich miast będą mogli wykonać bezpłatne badania znamion i pieprzyków. W ubiegłym roku w akcji udział wzięło ponad 7300 osób z całej Polski...

Senioriada

Toruńska Senioriada „Jesteśmy” - seniorzy też mają swoje święto. Śpiewy i tańce, kiermasz rękodzieła, a także stoiska edukacyjne i innowacyjne badania profilaktyczne, to tylko namiastka atrakcji jakie czekały na seniorów w Muzeum Etnograficznym, gdzie 24 czerwca odbyła się Senioriada „Jesteśmy” 2018.