O nas

Fundacja NEUCA Dla Zdrowia powstała w 2013 roku. Jej powołanie i aktywność stanowią naturalną kontynuację działań społecznych Grupy NEUCA, która od ponad 20 lat funkcjonuje w obszarze ochrony zdrowia w Polsce i postrzega zdrowie społeczne jako podstawowy wymiar swojej odpowiedzialności względem społeczeństwa. Działalność Fundacji pozwala NEUCA jeszcze lepiej wypełniać misję społeczną, którą rozumiemy jako budowanie kultury zdrowia. Kluczowym celem, jaki sobie stawiamy zgodnie z Narodowym Programem Zdrowia, jest dążenie do poprawy zdrowia i związanej z tym jakości życia społeczeństwa.

Od kwietnia 2016 roku Fundacja NEUCA dla Zdrowia jest organizacją pożytku publicznego. To uznanie i dowód zaufania dla dotychczasowej działalności społecznej fundacji. Status OPP otrzymują organizacje pozarządowe spełniające dość rygorystyczne zasady dotyczące transparentności działań.

Działamy na rzecz rozwoju opieki farmaceutycznej i opieki zdrowotnej, wspierając polskich farmaceutów. Dążymy do zwiększenia dostępności specjalistycznej opieki lekarskiej i farmaceutycznej. Edukujemy i zwiększamy świadomość społeczną w zakresie najczęściej diagnozowanych chorób. Pomagamy w dostępie do terapii. Nasze działania realizujemy we współpracy z innymi instytucjami i organizacjami działającymi w obszarze zdrowia.

Fundacja NEUCA Dla Zdrowia to nowa perspektywa dla działań prospołecznych NEUCA. Dzięki niej jeszcze więcej zrobimy dla zdrowia!

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2018, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 856.075,00 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2017, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 98.728,65 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2016, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 1.013.813,95 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2015, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 726.969,48 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2014, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 682.414,10 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2013, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 40.000,00 zł.

Wiesława Herba

Aleksandra Puskarz-Kusa

Piotr Sucharski

Krzysztof Pyka

Barbara Benke

Prokurent

Tomasz Dobrański

Prokurent

Zarząd

Małgorzata Swaczyna

Bogusława Golus-Jankowska

Członek Zarządu

Zespół

Małgorzata Swaczyna

Prezes Fundacji

Bogusława Golus-Jankowska

Kierownik Programów Zdrowotnych (kreacja i realizacja ramowych programów Fundacji)

Justyna Rolirad

Obsługa Programów Zdrowotnych

Agata Łabędzka

Specjalista ds. Programów Zdrowotnych

Statut

Sprawozdania

Aktualności

,,Kieruj się sercem’’ z Fundacją NEUCA dla Zdrowia. Kardiobusy ruszają w Polskę!

Choroby układu krążenia są nadal jednym z największych zagrożeń dla zdrowia, a nawet życia Polaków. Ponadto wady serca najczęściej dotykają seniorów, a na skutek niewydolności serca następuje zgon, nawet co 9 minut! Dlatego też Fundacja NEUCA dla Zdrowia już 24 października 2019 r. rusza z kolejną akcją kardiologiczną ,,Kieruj się sercem’’. Pierwszym przystankiem na kardio-mapie będzie Głogów. Kardiobus podczas trwania akcji odwiedzi także m.in. Kielce, Gdańsk, Częstochowę, Poznań i Lublin.

Zadbaj o swoje włosy po lecie!

Szerzenie wiedzy na temat profilaktyki w zakresie nadmiernego wypadania włosów, ochrony skóry głowy i odpowiednich zachowań prozdrowotnych i pielęgnacyjnych - to tylko niektóre z założeń rozpoczynającej się 2 września 2019 r. akcji Fundacji NEUCA dla Zdrowia. Program polegać będzie na bezpłatnych badaniach trychologicznych.

Toruńskie święto seniorów - Senioriada 2019

Zaproś rodziców, dziadków czy znajomych i baw się razem z nami! Śpiewy, tańce, badania mobilne, kiermasz rękodzieła, stoiska edukacyjne i moc innych atrakcji będą czekały na wszystkich seniorów w Muzeum Etnograficznym, gdzie 23 czerwca (niedziela) odbędzie się Senioriada „Jesteśmy” 2019.

Fundacja NEUCA dla Zdrowia otwiera drzwi dla potrzebujących w Toruniu!

​Fundacja NEUCA dla Zdrowia we współpracy z Międzynarodowym Stowarzyszeniem Studentów Medycyny IFMSA Poland, lek. Małgorzatą Święconek-Strąkowską z Przychodni Świat Zdrowia w Chełmży oraz Centrum Pielęgnacji Caritas w Toruniu uruchomiła Przychodnię „Otwarte Drzwi”.

"Weź głęboki oddech" - sprawdź stan swoich płuc

Według nowych badań, zanieczyszczone powietrze jest bardziej zabójcze niż papierosy, alkohol czy narkotyki. Skraca średnią długość życia mieszkańca Polski o 1 rok, zaś w przypadku krajów emitujących największą ilość trujących oparów, może to być nawet 11 lat. Dziś, choroby układu oddechowego dotyczą aż 6 mln Polaków. Dlatego już 20 marca 2019r. Fundacja NEUCA dla Zdrowia rozpoczyna akcję bezpłatnej spirometrii „Weź głęboki oddech” w 66 miastach całej Polski.

Mocne kości do starości. Osteobus rusza w Polskę!

​Osteoporoza nie daje żadnych objawów, a pogarszający się stan struktury kostnej nie boli. Często, dowiadujemy się o niej w chwili, gdy dochodzi do złamania. Dlatego Fundacja NEUCA dla Zdrowia rozpoczyna ogólnopolską akcję bezpłatnych badań densytometrycznych, które są metodą obrazowania gęstości kości, zalecaną na drodze profilaktyki osteoporozy. Akcja zaczyna się już 30 stycznia, a na jej trasie znajduje się ponad 70 miast Polski.

"Przystanek dla serca"

Już 13 listopada ruszy kampania „Przystanek dla serca”, w ramach której prowadzone będą bezpłatne badania serca, w tym zaawansowane badania SATRO ECG. Kardiobus odwiedzi 50 miast, których kolejność odwiedzin utworzy symbol serca na mapie Polski.

Akademia Zdrowia Seniora po raz czwarty w Toruniu!

6 października 2018 r., odbyło się kolejne spotkanie w ramach Akademii Zdrowia Seniora. Czwarta edycja imprezy zgromadziła sporą grupę uczestników, którzy we wspaniałej atmosferze spędzili czas w Dworze Artusa w Toruniu.

Oczy to podstawa!

Rusza akcja badań wzroku w całej Polsce! Okobus Fundacji odwiedzi prawie 100 miast na terenie całej Polski, a wykwalifikowany personel medyczny udzieli niezbędnych informacji wszystkim badanym.