O nas

Fundacja NEUCA Dla Zdrowia powstała w 2013 roku. Jej powołanie i aktywność stanowią naturalną kontynuację działań społecznych Grupy NEUCA, która od ponad 20 lat funkcjonuje w obszarze ochrony zdrowia w Polsce i postrzega zdrowie społeczne jako podstawowy wymiar swojej odpowiedzialności względem społeczeństwa. Działalność Fundacji pozwala NEUCA jeszcze lepiej wypełniać misję społeczną, którą rozumiemy jako budowanie kultury zdrowia. Kluczowym celem, jaki sobie stawiamy zgodnie z Narodowym Programem Zdrowia, jest dążenie do poprawy zdrowia i związanej z tym jakości życia społeczeństwa.

Od kwietnia 2016 roku Fundacja NEUCA dla Zdrowia jest organizacją pożytku publicznego. To uznanie i dowód zaufania dla dotychczasowej działalności społecznej fundacji. Status OPP otrzymują organizacje pozarządowe spełniające dość rygorystyczne zasady dotyczące transparentności działań.

Działamy na rzecz rozwoju opieki farmaceutycznej i opieki zdrowotnej, wspierając polskich farmaceutów. Dążymy do zwiększenia dostępności specjalistycznej opieki lekarskiej i farmaceutycznej. Edukujemy i zwiększamy świadomość społeczną w zakresie najczęściej diagnozowanych chorób. Pomagamy w dostępie do terapii. Nasze działania realizujemy we współpracy z innymi instytucjami i organizacjami działającymi w obszarze zdrowia.

Fundacja NEUCA Dla Zdrowia to nowa perspektywa dla działań prospołecznych NEUCA. Dzięki niej jeszcze więcej zrobimy dla zdrowia!

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2018, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 856.075,00 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2017, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 98.728,65 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2016, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 1.013.813,95 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2015, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 726.969,48 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2014, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 682.414,10 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2013, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 40.000,00 zł.

Wiesława Herba

Aleksandra Puskarz-Kusa

Piotr Sucharski

Krzysztof Pyka

Barbara Benke

Prokurent

Tomasz Dobrański

Prokurent

Zarząd

Małgorzata Swaczyna

Bogusława Golus-Jankowska

Członek Zarządu

Zespół

Małgorzata Swaczyna

Prezes Fundacji

Bogusława Golus-Jankowska

Kierownik Programów Zdrowotnych (kreacja i realizacja ramowych programów Fundacji)

Justyna Rolirad

Obsługa Programów Zdrowotnych

Anna Gamelska

Młodszy Specjalista ds. Programów Zdrowotnych

Aleksandra Wituła

Koordynator ds. Komunikacji

Statut

Sprawozdania

Aktualności

Komu z Was pomogli medycy z Wojewódzkiego Szpitala Chirurgii Urazowej im. dr. Janusza Daaba w Piekarach Śląskich ręka w górę .

Nie raz słyszeliśmy o ciężkich sytuacjach, w jakich znajdowali się pacjenci Szpitala w Piekarach Śląskich. W zeszłym roku w „piekarskiej urazówce” było hospitalizowanych prawie 11 tys. chorych. Młody chłopak cudem uratowany z wypadku komunikacyjnego. Dziewczynka, która miała skomplikowane złamanie w czasie upragnionej wycieczki wakacyjnej. Młody tata przykuty do wózka inwalidzkiego, czekający długi czas na rehabilitację ♿ Nie będzie przesadą podkreślenie, że szpital zajmuje się chorymi, których leczenie jest najtrudniejsze i najdroższe. Personel na co dzień świadczy pomoc Polakom w szybszym powrocie do sprawności ruchowej i pracy zawodowej.

Fundacja NEUCA dla Zdrowia: Pomagamy!

Od początku epidemii Covid-19 otrzymujemy błagalne prośby od szpitali, osób fizycznych czy innych fundacji i stowarzyszeń, które bezpośrednio zajmują się chorymi. Skala potrzeb jest ogromna. Brakuje maseczek, płynów do dezynfekcji, fartuchów, kombinezonów… Wydawałoby się, że pomoc płynie wieloma drogami, ale wciąż produktami deficytowymi są środki ochrony osobistej. Dzieje się tak, ponieważ są one JEDNORAZOWE, używa się ich tylko raz i potrzebuje ich KAŻDY.

#ZakupyDlaSeniora

Fundacja NEUCA dla Zdrowia po raz kolejny angażuje się w działania mające na celu pomoc seniorom!

Fundacja sponsorem Niebieskich Igrzysk 2020!

Zaświećmy się na niebiesko – zapraszamy dzieci z przedszkoli i klas 1-3 do Gdańska do wspólnej sportowej zabawy z okazji Światowego Dnia Świadomości Autyzmu. „Niebieskie Igrzyska” odbędą się 2 kwietnia 2020 r. w Hali Widowiskowo –Sportowej gdańskiej Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu przy ul. Kazimierza Górskiego 1 w godzinach 9 – 12. Zapisy trwają do 20 marca.

,,Kieruj się sercem’’ z Fundacją NEUCA dla Zdrowia. Kardiobusy ruszają w Polskę!

Choroby układu krążenia są nadal jednym z największych zagrożeń dla zdrowia, a nawet życia Polaków. Ponadto wady serca najczęściej dotykają seniorów, a na skutek niewydolności serca następuje zgon, nawet co 9 minut! Dlatego też Fundacja NEUCA dla Zdrowia już 24 października 2019 r. rusza z kolejną akcją kardiologiczną ,,Kieruj się sercem’’. Pierwszym przystankiem na kardio-mapie będzie Głogów. Kardiobus podczas trwania akcji odwiedzi także m.in. Kielce, Gdańsk, Częstochowę, Poznań i Lublin.

Zadbaj o swoje włosy po lecie!

Szerzenie wiedzy na temat profilaktyki w zakresie nadmiernego wypadania włosów, ochrony skóry głowy i odpowiednich zachowań prozdrowotnych i pielęgnacyjnych - to tylko niektóre z założeń rozpoczynającej się 2 września 2019 r. akcji Fundacji NEUCA dla Zdrowia. Program polegać będzie na bezpłatnych badaniach trychologicznych.

Toruńskie święto seniorów - Senioriada 2019

Zaproś rodziców, dziadków czy znajomych i baw się razem z nami! Śpiewy, tańce, badania mobilne, kiermasz rękodzieła, stoiska edukacyjne i moc innych atrakcji będą czekały na wszystkich seniorów w Muzeum Etnograficznym, gdzie 23 czerwca (niedziela) odbędzie się Senioriada „Jesteśmy” 2019.

Fundacja NEUCA dla Zdrowia otwiera drzwi dla potrzebujących w Toruniu!

​Fundacja NEUCA dla Zdrowia we współpracy z Międzynarodowym Stowarzyszeniem Studentów Medycyny IFMSA Poland, lek. Małgorzatą Święconek-Strąkowską z Przychodni Świat Zdrowia w Chełmży oraz Centrum Pielęgnacji Caritas w Toruniu uruchomiła Przychodnię „Otwarte Drzwi”.