O nas

Fundacja NEUCA Dla Zdrowia powstała w 2013 roku. Jej powołanie i aktywność stanowią naturalną kontynuację działań społecznych Grupy NEUCA, która od ponad 30 lat funkcjonuje w obszarze ochrony zdrowia w Polsce i postrzega zdrowie społeczne jako podstawowy wymiar swojej odpowiedzialności względem społeczeństwa. Działalność Fundacji pozwala NEUCA jeszcze lepiej wypełniać misję społeczną, którą rozumiemy jako budowanie kultury zdrowia. Kluczowym celem, jaki sobie stawiamy zgodnie z Narodowym Programem Zdrowia, jest dążenie do poprawy zdrowia i związanej z tym jakości życia społeczeństwa.

Od kwietnia 2016 roku Fundacja NEUCA dla Zdrowia jest organizacją pożytku publicznego. To uznanie i dowód zaufania dla dotychczasowej działalności społecznej fundacji. Status OPP otrzymują organizacje pozarządowe spełniające dość rygorystyczne zasady dotyczące transparentności działań.

Działamy na rzecz rozwoju opieki farmaceutycznej i opieki zdrowotnej, wspierając polskich farmaceutów. Dążymy do zwiększenia dostępności specjalistycznej opieki lekarskiej i farmaceutycznej. Edukujemy i zwiększamy świadomość społeczną w zakresie najczęściej diagnozowanych chorób. Pomagamy w dostępie do terapii. Nasze działania realizujemy we współpracy z innymi instytucjami i organizacjami działającymi w obszarze zdrowia.

Fundacja NEUCA Dla Zdrowia to nowa perspektywa dla działań prospołecznych NEUCA. Dzięki niej jeszcze więcej zrobimy dla zdrowia!

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2018, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 856.075,00 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2017, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 98.728,65 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2016, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 1.013.813,95 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2015, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 726.969,48 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2014, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 682.414,10 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2013, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 40.000,00 zł.

Wiesława Herba

Aleksandra Puskarz-Kusa

Piotr Sucharski

Krzysztof Pyka

Barbara Benke

Prokurent

Tomasz Dobrański

Prokurent

Zarząd

Małgorzata Swaczyna

Bogusława Golus-Jankowska

Członek Zarządu

Zespół

Małgorzata Swaczyna

Prezes Fundacji

Bogusława Golus-Jankowska

Kierownik Programów Zdrowotnych (kreacja i realizacja ramowych programów Fundacji)

Justyna Rolirad

Obsługa Programów Zdrowotnych

Anna Gamelska

Młodszy Specjalista ds. Programów Zdrowotnych

Aleksandra Wituła

Koordynator ds. Komunikacji

Statut

Sprawozdania

Wszystkie sprawozdania dostępne na stronie :https://niw.gov.pl/opp/sprawozdania-opp/.

Kardiobus jedzie dalej!

Nasza mobilna przychodnia kardiologiczna cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Dlatego reagując na ogromną potrzebę badań EKG, ciśnienia i BMI kontynuujemy trasę w lutym i marcu

Zdrowego Nowego Roku!

Rok 2020 już za nami. Pełni nadziei na to, że 2021 r. będzie bardziej optymistyczny i w końcu będziemy mogli realizować zamrożone plany, podsumujemy, co dobrego zrobiliśmy RAZEM do tej pory.

Dbamy o seniorów

Fundacja NEUCA dla Zdrowia przedstawia film edukacyjny pt. "Otwórz się na świat, czyli jak wyprzedzić smutek"

Czy wiesz, jak zapobiegać upadkom osób starszych?

Upadki osób starszych w Polsce to problem pociągający za sobą poważne skutki medyczne, ekonomiczne i społeczne. wśród osób starszych upadki częściej niż w innych grupach wiekowych są przyczyną niepełnosprawności i większej śmiertelności.

IX Walkathon NEUCA dla Zdrowia poruszył całą Polskę!

Tegoroczna edycja Walkathonu NEUCA dla Zdrowia! była wyjątkowa. Pandemia COVID – 19 sprawiła, że zmieniliśmy formułę, ale nie przestaliśmy pomagać i promować aktywności fizycznej. W tym roku wraz z uczestnikami pomogliśmy mieszkańcom Domów Pomocy Społecznej. Na liczniku: uczestnicy przeszli, przebiegli i przejechali ponad 75 000 km, a rekordzista przez 37 dni akcji przemierzył prawie 2000 km. Najstarszy aktywny uczestnik to pan Zbigniew, który w tym roku skończył 91 lat!

Tegoroczne Białe Miasteczko Zdrowia już za nami

Ponad 1200 miejsc na 15 różnych badań profilaktycznych – dzięki Białemu Miasteczku Zdrowia zorganizowanemu w ramach Walkathonu NEUCA dla Zdrowia, Toruń w sobotę był najzdrowszym miastem w Polsce. Mammografia, test z profilaktyki upadków czy EKG to tylko niewielka część badań, jaką tego dnia wykonywali torunianie.