O nas

Fundacja NEUCA Dla Zdrowia powstała w 2013 roku. Jej powołanie i aktywność stanowią naturalną kontynuację działań społecznych Grupy NEUCA, która od ponad 30 lat funkcjonuje w obszarze ochrony zdrowia w Polsce i postrzega zdrowie społeczne jako podstawowy wymiar swojej odpowiedzialności względem społeczeństwa. Działalność Fundacji pozwala NEUCA jeszcze lepiej wypełniać misję społeczną, którą rozumiemy jako budowanie kultury zdrowia. Kluczowym celem, jaki sobie stawiamy zgodnie z Narodowym Programem Zdrowia, jest dążenie do poprawy zdrowia i związanej z tym jakości życia społeczeństwa.

Od kwietnia 2016 roku Fundacja NEUCA dla Zdrowia jest organizacją pożytku publicznego. To uznanie i dowód zaufania dla dotychczasowej działalności społecznej fundacji. Status OPP otrzymują organizacje pozarządowe spełniające dość rygorystyczne zasady dotyczące transparentności działań.

Działamy na rzecz rozwoju opieki farmaceutycznej i opieki zdrowotnej, wspierając polskich farmaceutów. Dążymy do zwiększenia dostępności specjalistycznej opieki lekarskiej i farmaceutycznej. Edukujemy i zwiększamy świadomość społeczną w zakresie najczęściej diagnozowanych chorób. Pomagamy w dostępie do terapii. Nasze działania realizujemy we współpracy z innymi instytucjami i organizacjami działającymi w obszarze zdrowia.

Fundacja NEUCA Dla Zdrowia to nowa perspektywa dla działań prospołecznych NEUCA. Dzięki niej jeszcze więcej zrobimy dla zdrowia!

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2020, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 396.636,00zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2019, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 651.580,00zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2018, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 856.075,00zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2017, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 98.728,65zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2016, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 1.013.813,95zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2015, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 726.969,48zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2014, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 682.414,10zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2013, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 40.000,00zł.

Wiesława Herba

Aleksandra Puskarz-Kusa

Piotr Sucharski

Krzysztof Pyka

Barbara Benke

Prokurent

Tomasz Dobrański

Prokurent

Zarząd

Małgorzata Swaczyna

Bogusława Golus-Jankowska

Członek Zarządu

Zespół

Małgorzata Swaczyna

Prezes Fundacji

Bogusława Golus-Jankowska

Kierownik Programów Zdrowotnych (kreacja i realizacja ramowych programów Fundacji)

Justyna Rolirad

Obsługa Programów Zdrowotnych

Anna Gamelska

Specjalista ds. Programów Zdrowotnych

Aleksandra Wituła

Koordynator ds. Komunikacji

Statut

Sprawozdania

Wszystkie sprawozdania dostępne na stronie :https://niw.gov.pl/opp/sprawozdania-opp/.

Rusz się na badania! Uchroń się przed cukrzycą!

Jubileuszowy Walkathon NEUCA dla Zdrowia trwa w najlepsze! Po Niebieskim Miasteczku Zdrowia, w którym 11 września 2021 r. w pięknej aurze pogodowej z badań profilaktycznych skorzystało 1,5 tys. osób, zapraszamy mieszkańców całego naszego województwa do zmierzenia się z cukrzycą, nazwaną epidemią XXI wieku.

Torunianie ruszyli po zdrowie!

Niebieskie Miasteczko Zdrowia już za nami, ale... to dopiero początek atrakcji związanych z tegorocznym Walkathonem NEUCA dla Zdrowia!

Spacer po zdrowie - KONKURS

​Uwaga uwaga! Kolejny powód, by przyjść do naszego Niebieskiego Miasteczka Zdrowia w Toruniu w najbliższą sobotę.

Odwiedziła Nas #SłodkaKostucha

​Cukrzyca jest nazwana epidemią XXI wieku. Szacuje się, że na cukrzycę choruje na świecie 415 milionów ludzi, a w samej Polsce – 3 miliony

X edycja Walkathonu NEUCA dla Zdrowia! Rusz się po zdrowie! Rusz się na badania!

Trudniejszy dostęp do lekarzy i profilaktyki zdrowotnej, znacząco mniejsza aktywność fizyczna, zaburzenia nastroju – to obraz pandemicznej rzeczywistości Polaków. Naprzeciw tej sytuacji wychodzi Fundacja NEUCA dla Zdrowia. Tegoroczny, dziesiąty już Walkathon NEUCA dla Zdrowia, będzie inny niż wszystkie, a skala działań nieporównywalna z żadnym poprzednim rokiem!