„Zdrowy Toruń” – Fundacja NEUCA dla Zdrowia zaprasza na wiosenne wydarzenie zdrowotne

Fundacja NEUCA dla Zdrowia organizuje w niedzielę, 14 kwietnia 2024 r. wydarzenie w ramach programu profilaktycznego Narodowe Badanie Poziomu Cukru „Zdrowy Toruń”, które będzie miało miejsce w amfiteatrze Muzeum Etnograficznego w Toruniu w godzinach 11 – 15. Będzie to okazja do bezpłatnych badań w kierunku cukrzycy i poznania ważnych informacji zarówno o samej chorobie, jak i jej profilaktyce. W czasie wydarzenia nie zabraknie dodatkowych atrakcji dla najmłodszych mieszkańców Torunia.

Cukrzyca – niezakaźna epidemia XXI wieku

Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba, która została uznana przez Organizację Narodów Zjednoczonych za epidemię XXI wieku. To choroba cywilizacyjna, a lawinowy wzrost zachorowań na cukrzycę typu 2 wynika z dzisiejszego stylu życia – braku aktywności fizycznej, nieprawidłowej diety, których konsekwencją jest nadwaga i otyłość, a także życia w stresie i pośpiechu. Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna (IDF) szacuje, że na świecie z cukrzycą żyje co 10. dorosła osoba. Co więcej, w Europie 36% osób chorujących na cukrzycę jest niezdiagnozowana a w kraju statystyki są równie niepokojące.

Wiosna to najlepszy moment, by porozmawiać o długim życiu w zdrowiu, zmianie codziennych nawyków i nadziei na dobrostan. W końcu wiosną życie kwitnie!

Profilaktyka i edukacja

Regularne badania profilaktyczne, ruch i aktywność są kluczem do długiego życia w dobrostanie, dlatego Fundacja zaprasza do wyjścia z domu i spaceru na starówkę. W pięknych okolicznościach przyrody, w amfiteatrze Muzeum Etnograficznego w Toruniu każdy chętny będzie mógł skorzystać z bezpłatnych badań profilaktycznych i to bez zapisów!

Badanie poziomu glukozy we krwi
– Badanie kwasu moczowego we krwi
– Pomiar ciśnienia tętniczego.
To podstawowe badania, które powinien wykonywać regularnie każdy człowiek, by mieć swoje zdrowie pod kontrolą.
Do dyspozycji uczestników wydarzenia będą również rzetelne materiały zdrowotne, które z pewnością zmobilizują do aktywnego dbania o siebie.

W przypadku cukrzycy typu 2 to właśnie my sami jesteśmy najbardziej odpowiedzialni za własne zdrowie. Zachorowanie na nią to często konsekwencja naszych wyborów podejmowanych w ciągu całego życia. Dlatego tak ważne są edukacja i regularne badania – komentuje Bogusława Golus – Jankowska, prezes Fundacji NEUCA dla Zdrowia. – Dodatkowo wiemy, że ponad połowa Polaków cierpi na nadwagę czy otyłość, od których krok do cukrzycy. Edukacja w cukrzycy jest istotną częścią profilaktyki powikłań i ważnym elementem leczenia cukrzycy. Najbardziej charakterystycznymi powikłaniami są: problemy ze wzrokiem, nerkami czy trudno gojącymi się ranami. Dlatego w niedzielę będziemy w Muzeum Etnograficznym dla zdrowia torunian.

Zdrowe atrakcje

Dla gości wydarzenia organizator przygotował szereg atrakcji na scenie i w jej sąsiedztwie. Najmłodsi będą mogli obejrzeć spektakl o zdrowiu i skorzystać z animacji, rodzice – poruszać się przy zumbie. Na scenie nie zabraknie również tego, co torunianie bez względu na wiek lubią najbardziej – muzyki i śpiewu. To tylko kilka przykładów aktywności, w które będzie można się zaangażować w niedzielę.

Światowy Dzień Zdrowia

Równo tydzień temu był Światowy Dzień Zdrowia. To święto obchodzone corocznie 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO-1948 r.). W tym roku upływa ono pod hasłem „Moje zdrowie, moje prawo”. Ten temat został wybrany tak, aby bronić prawa każdego i wszędzie do dostępu do wysokiej jakości usług zdrowotnych, edukacji i informacji.

Fundacja NEUCA dla Zdrowia od ponad 10 lat wypełnia te założenia. Co konkretnie? – www.fundacjaneuca.pl

Fundacja NEUCA dla Zdrowia skupia się na działalności w obszarze profilaktyki i promocji zdrowego stylu życia. Przebadała już ponad 150 tysięcy osób w ramach bezpłatnych badań profilaktycznych w całym kraju. Fundacja dociera z mobilnymi przychodniami umożliwiającymi przeprowadzenie badań przesiewowych do większych i mniejszych miejscowości przez cały rok. Licznymi działaniami promuje aktywność fizyczną i wspiera charytatywnie osoby w potrzebie. Jednym z kluczowych projektów Fundacji jest Narodowe Badanie Poziomu Cukru, czyli ogólnopolski program profilaktyczny, którego celem jest dotarcie do osób nieświadomych zagrożenia cukrzycą.

Narodowe Badanie Poziomu Cukru

Od 2022 roku Fundacja NEUCA dla Zdrowia prowadzi program profilaktyczny Narodowe Badanie Poziomu Cukru.

W 2023 edukację o cukrzycy typu 2. poszerzyliśmy o badania przesiewowe dzieci w okresie bezobjawowym w kierunku cukrzycy typu 1. W czerwcu organizujemy I Piknik Diabetyka, którym chcemy uświadamiać i edukować również najmłodsze dzieci szkolne i ich rodziców. Wydarzeniem towarzyszącym jest konkurs plastyczny o tematyce zdrowego stylu życia (jak właściwe jedzenie, ruch i aktywność fizyczna wpływają na nasze zdrowie). Profilaktyka, jak wiemy, to nie tylko regularne badania przesiewowe, ale też zdrowy styl życia.

Regulamin wydarzenia Regulamin-Zdrowy-Torun-2024