Program Pomocy Pacjentom

Program Pomocy Pacjentom - powstał z myślą o edukacji zdrowotnej społeczeństwa. Pomaga dostrzec, jak wiele sami możemy zrobić dla naszego zdrowia i zdrowia naszych najbliższych. Na ile właściwy styl życia, właściwa postawa i profilaktyka mogą poprowadzić nas do zdrowia.

Program realizowany jest na wielu płaszczyznach we współpracy z aptekami, placówkami medycznymi oraz organizacjami pozarządowymi zaangażowanymi w działalność prozdrowotną. We współpracy z farmaceutami z całej Polski działamy na rzecz poprawy opieki farmaceutycznej oraz wzmocnienia profilaktyki ze szczególnym uwzględnieniem pacjentów dotkniętych i zagrożonych schorzeniami przewlekłymi. Konsekwentnie zwiększamy świadomość w zakresie czynników ryzyka, objawów i skutecznej terapii. Dzięki bezpłatnym poradnikom rozdawanym w całej Polsce pomagamy zatroszczyć się o zdrowie!

Dołącz do nas

Szanowni Państwo,
dziękujemy za zainteresowanie Programem Pomocy Pacjentom.

Warunkiem wzięcia udziału w akcji jest akceptacja poniższego regulaminu i wypełnienie formularza zgłoszeniowego.

Jeżeli zarejestrowaliście się Państwo w naszym programie, przy okazji wcześniejszych akcji - zostaną wysłane Państwu bezpłatne poradniki dedykowane Pacjentom w każdej kolejnej odsłonie programu.

Formularz zgłoszeniowy

Jeżeli chcesz się wypisać, skontaktuj się znami.

Marsz dla zdrowia

Zeszłoroczna edycja Walkathonu NEUCA dla Zdrowia była wyjątkowa. Pandemia COVID – 19 sprawiła, że zmieniliśmy formułę, ale nie przestaliśmy pomagać i promować aktywności fizycznej.

Jako odpowiedzialny organizator zmieniliśmy formułę naszego corocznego wydarzenia, przenieśliśmy się również do internetu, a charytatywnym celem w tym roku była pomoc mieszkańcom i personelowi Domów Pomocy Społecznej. Mimo rezygnacji z toruńskiego marszu z kijkami, w którym co roku towarzyszyło nam kilka tysięcy osób, nie przestaliśmy promować aktywności fizycznej oraz działań dobroczynnych.

Mimo rezygnacji z toruńskiego marszu z kijkami, w którym co roku towarzyszyło nam kilka tysięcy osób, nie przestaliśmy promować aktywności fizycznej oraz działań dobroczynnych. Maszerowali wszyscy w Polsce, jednocześnie unikając niebezpiecznych zgromadzeń. Razem, a jednak osobno i bezpiecznie – to nasz wspólny sukces. Od 8 sierpnia do 13 września każda osoba, która wybrała się na spacer, zarejestrowała aktywność w dowolnej aplikacji, a następnie zapisała screen z telefonu na platformie www.neucadlazdrowia.pl - wsparła podopiecznych DPSów.

A 12 września spotkaliśmy się w finale. Przygotowaliśmy ponad 1200 miejsc na 15 różnych badań profilaktycznych, z których można było bezpłatnie skorzystać na Rynku Nowomiejskim w Toruniu, gdzie stanęła największa mobilna przychodnia w kraju. Mammografia, test z profilaktyki upadków czy EKG to tylko niewielka część badań, z jakich skorzystali pacjenci.

Akademia seniora

Akademia Zdrowia Seniora, która odbyła się w 2020r. była wyjątkowa! Pandemia COVID-19 pokrzyżowała nam plany, ale jednocześnie zmotywowała, by z naszą akcją wyjść poza dotychczasowe, lokalne ramy. Dzięki temu w VI edycji Akademii Zdrowia Seniora może wziąć udział każdy, będąc w dowolnym miejscu w Polsce!

Jako odpowiedzialny organizator zmieniliśmy formułę naszego corocznego wydarzenia, przenieśliśmy się do internetu i telewizji. Stosując się do zasad bezpieczeństwa i mając na uwadze zdrowie seniorów, Fundacja NEUCA dla Zdrowia zorganizowała wydarzenie niestacjonarne, skierowane do osób w CAŁEJ Polsce!

Podjęliśmy mało popularny temat depresji i problemów psychicznych występujących u seniorów. Ta problematyka jest szczególnie ważna w dobie pandemii i strachu przed tym, co przyniesie przyszłość. A jak z tym wszystkim radzą sobie seniorzy? 24 października o 11:15 zobaczyliśmy wywiad z Prof. dr hab. n. med. Aleksandrem Araszkiewiczem i zgłębiliśmy ten temat. Materiał możecie zobaczyć tutaj:

Badania mobilne

Badania mobilne to element Programu Pomocy Pacjentom realizowanego przez Fundację NEUCA dla Zdrowia. Fundacja, za pośrednictwem mobilnych przychodni, daje możliwość wykonania bezpłatnych badań profilaktycznych pacjentom w całej Polsce. Regularna profilaktyka, to oprócz zdrowego stylu życia, także monitorowanie własnego stanu zdrowia. Dzięki regularnym badaniom zmniejsza się nawet o połowę prawdopodobieństwo zachorowania, np.: na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Fundacja NEUCA dla Zdrowia cyklicznie przeprowadza badania profilaktyczne, dotychczas zrealizowano: badania spirometryczne, kardiologiczne, diabetologiczne, densytometryczne, dermatologiczne i badania oczu. W planach są następne, obejmujące kolejne jednostki chorobowe. Realizowane badania trwają przez cały rok w różnych rejonach kraju; każdego dnia mobilna przychodnia przyjeżdża do innej miejscowości i na miejscu bada pacjentów.

Szczegóły badań oraz harmonogramy znajdują się w aktualnościach na stronie -> Aktualności.

Pudełko Życia

To opatrzone specjalną naklejką pudełko, w którym znajdują się ważne informacje zdrowotne podane przez pacjenta .

Pudełko przechowywane jest w lodówce. W przypadku pogorszenia stanu zdrowia służby ratunkowe sięgają po Pudełko Życia, a informacje w nim zawarte pomagają prowadzić akcję ratunkową.

Materiały edukacyjne do pobrania

„Palenie jest niefajne!”

Prezentacja, którą przygotowaliśmy dotyczy tematyki uzależnienia od nikotyny. Zagadnienie jest znane od bardzo dawna, ale mimo to statystyki pokazują, że aż 9 mln Polaków nałogowo pali, a 90% zaczęło palić przed ukończeniem 18 roku życia.
Wierzymy, że te materiały będą powodem do dyskusji wśród młodzieży i skłonią do przemyśleń. Mamy nadzieję, że dzięki tej kampanii zniechęcimy do nałogu młodych odbiorców.