Program Pomocy Pacjentom

Program Pomocy Pacjentom - powstał z myślą o edukacji zdrowotnej społeczeństwa. Pomoże dostrzec, jak wiele sami możemy zrobić dla naszego zdrowia i zdrowia naszych najbliższych. Na ile właściwy styl życia, właściwa postawa i profilaktyka mogą poprowadzić nas do zdrowia.

Program Pomocy Pacjentom będzie realizowany we współpracy z aptekami i placówkami medycznymi.

Kolejne odsłony Programu, w formie przyjaznych spotkań i poradników, będą przybliżać zdrowe nawyki, sposoby radzenia sobie z najczęściej spotykanymi schorzeniami. Będziemy edukować, doradzać, podpowiemy, jak unikać ryzyka chorób czy urazów. Pomożemy zatroszczyć się o zdrowie!

Dołącz do nas

Szanowni Państwo,
dziękujemy za zainteresowanie Programem Pomocy Pacjentom.

Warunkiem wzięcia udziału w akcji jest akceptacja poniższego regulaminu i wypełnienie formularza zgłoszeniowego.

Jeżeli zarejestrowaliście się Państwo w naszym programie, przy okazji wcześniejszych akcji - zostaną wysłane Państwu bezpłatne poradniki dedykowane Pacjentom w każdej kolejnej odsłonie programu.

Formularz zgłoszeniowy

Jeżeli chcesz się wypisać, skontaktuj się znami.

Marsz dla zdrowia

8 września 2018 roku odbyła się siódma edycja marszu – Walkathon Neuca dla Zdrowia.

Na mecie marszu na uczestników czekały liczne atrakcje promujące zdrowy tryb życia, m. in. Toruński Test Sprawności, fitness na trampolinach, energorowery, konkurencje na ergometrach wioślarskich oraz urządzeniach cardio, park rozrywki aktywnej dla najmłodszych, białe miasteczko z atrakcjami partnerów barterowych, strefa mobilnych badań profilaktycznych, porady dietetyków, pomiary na specjalistycznych analizatorach ciała, strefa kulinarna MasterChef oraz gif budka z efektem 3 D.
Nowością były występy topowych DJ-ów, którzy podczas trwania imprezy miksowali muzykę na żywo. Na scenie pojawili się: Sweet Lady, Konrad S oraz Dj Diabllo.
Patronami honorowymi marszu byli Prezydent Miasta Torunia Michał Zaleski oraz Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.

Dziękujemy za udział!

Akademia seniora

6 października 2018 r., odbyło się kolejne spotkanie w ramach Akademii Zdrowia Seniora.
Czwarta edycja imprezy zgromadziła sporą grupę uczestników, którzy we wspaniałej atmosferze spędzili czas w Dworze Artusa.
Podczas spotkania seniorzy wysłuchali wykładu na temat profilaktyki chorób układu krążenia, który wygłosił dr n. med. Piotr Gryglas. Zaś o tym jak ważna jest odpowiednia dieta opowiedziała Karolina Borkowska – dietetyk kliniczny. Każdy uczestnik mógł bezpłatnie skorzystać z badania ciśnienia, pomiaru poziomu glukozy oraz cholesterolu. Wyniki na miejscu konsultowali lekarze z Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Toruniu. Spotkanie zakończył koncert znamienitego Polskiego Tenora - Dariusza Stachury.

Badania mobilne

Badania mobilne to element Programu Pomocy Pacjentom realizowanego przez Fundację NEUCA dla Zdrowia. Fundacja, za pośrednictwem mobilnych przychodni, daje możliwość wykonania bezpłatnych badań profilaktycznych pacjentom w całej Polsce. Regularna profilaktyka, to oprócz zdrowego stylu życia, także monitorowanie własnego stanu zdrowia. Dzięki regularnym badaniom zmniejsza się nawet o połowę prawdopodobieństwo zachorowania, np.: na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Fundacja NEUCA dla Zdrowia cyklicznie przeprowadza badania profilaktyczne, dotychczas zrealizowano: badania spirometryczne, kardiologiczne, diabetologiczne, densytometryczne, a w planach są następne obejmujące kolejne jednostki chorobowe. Realizowane badania trwają przez cały rok w różnych rejonach kraju; każdego dnia mobilna przychodnia przyjeżdża do innej miejscowości i na miejscu bada pacjentów.

Szczegóły badań oraz harmonogramy znajdują się w aktualnościach na stronie -> Aktualności.

Pudełko Życia

To opatrzone specjalną naklejką pudełko, w którym znajdują się ważne informacje zdrowotne podane przez pacjenta .

Pudełko przechowywane jest w lodówce. W przypadku pogorszenia stanu zdrowia służby ratunkowe sięgają po Pudełko Życia, a informacje w nim zawarte pomagają prowadzić akcję ratunkową.

Materiały edukacyjne do pobrania

„Palenie jest niefajne!”

Prezentacja, którą przygotowaliśmy dotyczy tematyki uzależnienia od nikotyny. Zagadnienie jest znane od bardzo dawna, ale mimo to statystyki pokazują, że aż 9 mln Polaków nałogowo pali, a 90% zaczęło palić przed ukończeniem 18 roku życia.
Wierzymy, że te materiały będą powodem do dyskusji wśród młodzieży i skłonią do przemyśleń. Mamy nadzieję, że dzięki tej kampanii zniechęcimy do nałogu młodych odbiorców.