Edukujemy

Kluczowym celem, jaki stawiamy sobie zgodnie z Narodowym Programem Zdrowia, jest zwiększenie liczby lat przeżytych w zdrowiu oraz zmniejszenie społecznych nierówności w zdrowiu.

Edukujemy i zwiększamy świadomość społeczną w zakresie najczęściej diagnozowanych chorób. Pomagamy dostrzec, jak wiele sami możemy zrobić dla naszego zdrowia i zdrowia naszych najbliższych. Na ile właściwy styl życia, właściwa postawa i profilaktyka mogą poprowadzić nas do zdrowia.

Jak to robimy:

– przygotowujemy dla pacjentów darmowe niezbędniki w różnych kategoriach zdrowotnych

– jesteśmy partnerem poczytnego magazynu „Zdrowa wiedza”, dostępnego bezpłatnie w placówkach medycznych dla tysięcy pacjentów

– jesteśmy właścicielem raportu „Upadki osób starszych – przyczyny i następstwa” z 2017 roku, z którego wynika, że stanowią one jedną z najpoważniejszych przyczyn utraty sprawności przez osoby starsze: u osób powyżej 65 r.ż. są one główną przyczyną śmierci w wyniku uszkodzenia ciała. Upadki należą do grupy tzw. „wielkich problemów geriatrycznych”

Zobacz raport

10 lat Fundacji

Zobacz film: Mocne wsparcie 16.11.2021

Obejrzyj video “10 lat Fundacji NEUCA dla Zdrowia”: