Dla pacjenta

HomeStrona główna Dla pacjenta
Do 2023 roku zrealizowaliśmy 150 000 badań!

Badania profilaktyczne

Fundacja, za pośrednictwem mobilnych przychodni, daje możliwość wykonania bezpłatnych badań profilaktycznych pacjentom w całej Polsce. Regularna profilaktyka, to oprócz zdrowego stylu życia, także monitorowanie własnego stanu zdrowia. Dzięki regularnym badaniom zmniejsza się nawet o połowę prawdopodobieństwo zachorowania, np. na choroby układu sercowo-naczyniowego. Każdy pacjent otrzymuje po badaniu wydrukowany wynik wraz z interpretacją.

Kliknij i sprawdź gdzie dziś
odbywa się badanie

Fundacja NEUCA dla Zdrowia cyklicznie przeprowadza badania profilaktyczne, dotychczas zrealizowano badania:

kardiologiczne

badania poziomu cukru

densytometryczne

trychologiczne

badania skóry

badanie wad oczu

spirometryczne

badanie podologiczne
stóp i paznokci pod kątem grzybicy

badanie słuchu

W planach są następne, obejmujące kolejne jednostki chorobowe. Realizowane badania trwają przez cały rok w różnych rejonach kraju; każdego dnia mobilna przychodnia przyjeżdża do innej miejscowości i na miejscu bada pacjentów.

Znajdź badanie w Twojej okolicy!

ZBADAJ CUKIER

Największa akcja badań profilaktycznych w Polsce

Cukrzyca jest przewlekłym schorzeniem, które charakteryzuje się podwyższonym stężeniem cukru we krwi. To pierwsza niezakaźna choroba, która została uznana przez Organizację Narodów Zjednoczonych za epidemię XXI wieku.

Fundacja NEUCA dla Zdrowia od 2022 roku jest współorganizatorem ogólnopolskiego projektu profilaktycznego Narodowe Badanie Poziomu Cukru, które umożliwia bezpłatną kontrolę poziomu cukru we krwi chętnym Pacjentom.

Wydarzenia zdrowotne

Fundacja NEUCA dla Zdrowia popularyzuje zdrowie i zdrowy styl życia w każdym wieku. Zgodnie z potrzebami społecznymi organizujemy wydarzenia plenerowe.

Jeśli są Państwo zainteresowani dołączeniem do akcji, zapraszamy do kontaktu z nami poprzez mail kontakt@fundacjaneuca.pl
lub formularz do kontaktu.

Senioriada

Głównym celem wydarzenia jest aktywizacja, integracja, edukacja, promocja zdrowia i kształtowanie zdrowych nawyków seniorów zamieszkujących Toruń oraz okolice. Senioriada to projekt, dzięki któremu zachęcamy seniorów do spędzania czasu w międzypokoleniowym otoczeniu, wychodzenia z domów i spotykania się z innymi osobami, w bezpieczny dla nich sposób.

Wraz z Radą Seniorów Miasta Torunia zapewniamy co roku, że wśród pięknej zieleni Muzeum Etnograficznego, panuje wypoczynkowo-rekreacyjna atmosfera

Realizowana dzięki wsparciu Gminy Miasta Toruń.

Senioriada daje seniorom możliwość zaprezentowania swoich pasji i aktywności, pokazania tego, co jest dla nich ważne. Wymiana doświadczeń i powrót do zainteresowań są istotne zwłaszcza teraz, gdy wszyscy wracamy do pełni społecznego życia.
Fundacja NEUCA dla Zdrowia organizuje to wydarzenie wraz z Radą Seniorów Miasta Torunia. Co roku zapewniamy wypoczynkowo-rekreacyjną atmosferę wśród pięknej zieleni Muzeum Etnograficznego w Toruniu.
Liczba seniorów w Polsce jest coraz większa. Głównie ze względu na wzrost średniej długości życia oraz mniejszy współczynnik urodzeń. Wobec tego coraz istotniejsze jest wspieranie aktywności osób starszych w życiu zawodowym i społecznym, oraz wykorzystanie potencjału starszych mieszkańców przez społeczności lokalne (m.in. przez inicjowanie i rozwój dialogu międzypokoleniowego). Tendencje ogólnopolskie dotyczą także naszego miasta i aby wyjść naprzeciw problemom społecznym, organizujemy spotkanie, które ma na celu:
– integrację seniorów,
– integrację międzypokoleniową,
– promocję środowisk senioralnych,
– promocję aktywnego trybu życia,
– profilaktykę i diagnostykę najpowszechniejszych schorzeń wieku późnej dorosłości, oraz budowanie pozytywnego wizerunku miasta jako miejsca przyjaznego seniorom.
Impreza jest organizowana we współpracy z Radą Seniorów miasta Torunia, a przewidywana liczba uczestników sięga od 2000 do 5000 osób.

Bycie seniorem w obecnych czasach nabiera nowego znaczenia. Współczesny senior to człowiek zadowolony z życia, wierzący we własne siły, ciekawy świata i ludzi. Pomimo braku obowiązków zawodowych walczy z trudnościami i dąży do wyznaczanego każdego dnia na nowo celu. Wierzymy w to, że każda edycja Senioriady „Jesteśmy” jest szansą na powrót do aktywnych spotkań społeczności senioralnej po okresie izolacji społecznej. Wydarzenie to jest kolejnym punktem na rozrywkowej mapie Toruńskiego Seniora i pozwoli mu jeszcze bardziej cieszyć się z życia.
Podczas wydarzenia seniorzy otrzymują materiały edukacyjne, które pomogą utrzymać ich zdrowie w dobrej kondycji i zwrócą uwagę na potrzebę profilaktyki. Wartością dodaną są badania wykonywane w busach medycznych.

Walkathon NEUCA dla Zdrowia

Walkathon NEUCA dla Zdrowia to od 11 lat cykliczne wydarzenie o charakterze prozdrowotnym i prosportowym. Ma na celu aktywizację lokalnej społeczności i popularyzację zdrowego stylu życia poprzez marsze oraz inne formy aktywności wykonywane na świeżym powietrzu.

Wydarzenie w większości edycji składało się z:

– Marszu dla Zdrowia, w którym corocznie bierze udział kilka tysięcy osób – dzieci, młodzieży, seniorów czy osób z niepełnosprawnościami

– strefy badań diagnostyczno-profilaktycznych (tzw. miasteczko zdrowia), w której uczestnicy mogą wykonać badania przesiewowe w diagnozowanych najczęściej jednostkach chorobowych (m.in. mammografię, badanie znamion skórnych, EKG, badanie poziomu cukru – w ramach Narodowego Badania Poziomu Cukru, które Fundacja prowadzi w całym kraju od 2022 roku, cholesterolu i ciśnienia tętniczego, spirometrię, densytometrię i wiele innych).

Nasze wydarzenie nigdy nie jest takie samo, pamiętają to wszyscy, którzy są z nami od początku. Do jego organizacji zawsze podchodzimy elastycznie, biorąc pod uwagę potrzeby i sytuację społeczną w danym roku. Nie inaczej było w 2020 i 2021 r., kiedy w związku z sytuacją epidemiczną zrezygnowaliśmy z tradycyjnego marszu na rzecz wydarzenia wirtualnego. Mając jednak na uwadze problemy z dostępem do profilaktyki, zorganizowaliśmy duże Niebieskie Miasteczko Zdrowia. Tym samym w 2020 i 2021 r. w Toruniu stanęła jedna z największych przychodni mobilnych w kraju, oferująca wszystkim zainteresowanym dostęp do szeregu bezpłatnych badań profilaktycznych.

We wszystkich edycjach wydarzenia wzięło udział do tej pory ponad 30 tysięcy osób. Historia Walkathonu to 16 mln spalonych kalorii i hektolitry wylanego potu. To także setki przebadanych pacjentów w badaniach przesiewowych, dziesiątki konsultacji lekarskich. Wreszcie 11 minionych edycji marszu to ponad 1 mln zł „wychodzonego” wsparcia charytatywnego. Poszczególnym edycjom Walkathon NEUCA dla Zdrowia towarzyszy inny cel charytatywny, a więc to również wyjątkowa okazja, by RAZEM zrobić coś dobrego.

Co przyniosą kolejne edycje? Jak będą ewaluować nasze potrzeby w obszarze zdrowia? Co będzie się działo w naszym otoczeniu? Dziś tego nie wiemy. Niezmiennie pewnym jest, że Fundacja NEUCA dla Zdrowia nie przestanie promować profilaktyki (aktywności fizycznej, edukacji zdrowotnej i zdrowego stylu życia oraz badań przesiewowych).

Zaglądajcie do nas i śledźcie na bieżąco informacje, jaką formułę przyjmie dobrze nam znany Walkathon NEUCA dla Zdrowia w kolejnych latach

Wsparcie charytatywne

Fundacja NEUCA dla Zdrowia udziela pacjentom i instytucjom wsparcia finansowego i rzeczowego w obszarze zdrowia.

Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem wsparcia.