Facebook logo

Znamy zwycięzców konkursu pt. "Jesienna potrawa dla diabetyka"!

Znamy już laureatów konkursu pt.: „Jesienna potrawa dla diabetyka”.

Potrawa, która zajęła 1. miejsce to: pikantna zupa z kalafiorem i soczewicą okraszona szpinakiem, a jej autorką jest Anna Macharzina.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 mała cebula,
  • 3 cm imbiru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 70 g selera,
  • 300 g kalafiora,
  • 180 g ziemniaków,
  • 1 papryka czerwona,
  • Pół papryki żółtej,
  • 130 g soczewicy czerwonej,
  • 40 g mleka kokosowego,
  • 2 garście szpinaku,
  • 1.5 litra bulionu, może być warzywny lub drobiowy,
  • Płatki chili - 1/3 łyżeczki (można pominąć, jeżeli nie lubicie ostrych potraw),
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • Sól do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę, dorzucić seler pokrojony w kostkę.

2. Następnie wrzucić kalafior i ziemniaki wraz z czosnkiem, imbirem, curry, chili w płatkach jak używamy, oregano. Wszystko przesmażyć przez 3-4 minuty często mieszając.

3. Wsypujemy soczewicę i wszystko zalewamy gorącym bulionem.

4. Gotujemy ok 13 min, aż warzywa będą miękkie, a soczewica się rozpadnie.

5. Na koniec wrzucamy szpinak i chwilę czekamy, aż zwiędnie.

6. Następnie wlewamy mleko kokosowe i ewentualnie solimy.

Kasza gryczana z pieczarkami, cieciorką o nucie korzennej czarnuszki – to przepis autorstwa Moniki Lemko, który zajął 2. miejsce w konkursie pt.: „Jesienna potrawa dla diabetyka”.

Składniki na 4 porcje, czas przygotowania ok. 30 min:

  • · 500 g brązowych, małych pieczarek,
  • · 200 g kaszy gryczanej białej,
  • · 3 ząbki czosnku,
  • · 1 duża biała cebula,
  • · 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • · 150 g cieciorki z puszki (gotowanej na parze),
  • · olej z czarnuszki tłoczony na zimno,
  • · pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • · 2 cebule dymki ze szczypiorem.

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, większe kroimy na połowę lub ćwiartki. Cebulę, czosnek kroimy w kostkę.

2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, szklimy cebulę, czosnek, dodajemy pieczarki i je smażymy, delikatnie doprawimy solą i pieprzem.

3. Na patelni prażymy cieciorkę z odrobiną soli i pieprzu.

4. W tym samym czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy kaszę gryczaną.

5. Pieczarki mieszamy z kaszą, cieciorką, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę dymkę i szczypior.

6. Kaszę z pieczarkami już na talerzu polewamy niewielką ilością oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno. Oleju nie dodajemy do całego dania, jeśli będziemy go jeszcze raz podgrzewać!

Ważne!

- oleju z czarnuszki na jedną porcję wystarczy dodać kilka kropel, a nada im niepowtarzalnego, oryginalnego, wyrazistego, korzennego smaku.

- inf.: brązowe pieczarki różnią się od białych przede wszystkim mocniejszym kolorem, smakiem i aromatem, są bogate w witaminę D oraz witaminę B2, zawierają też sporo błonnika pokarmowego, dlatego pozwalają dłużej zachować uczucie sytości po posiłku.

- rada: pamiętajmy, by nie rozgotować kaszy, żeby była sypka, najlepiej gotować ją w proporcjach 1: 2, czyli 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Kaszę wsypujemy do gotującej się wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i czekamy ok. 15 min, powinna wchłonąć całą wodę.


Przepis, który przesłała do na Katarzyna Michalska zajął 3. miejsce w konkursie to: cukinia faszerowana czarnym ryżem, ziołami, fetą i orzechami.

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 150g czarnego ryżu,
  • 50g sera feta,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka oliwy extra vergine,
  • 3-4 posiekane orzechy włoskie,
  • gałązka tymianku,
  • gałązka rozmarynu,
  • ząbek czosnku,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Dużą cukinię kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy dokładnie miąższ, który potem kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miseczki. Czarny ryż gotujemy ok. 40 minut (uwaga na rozgotowanie, nie powinniśmy do tego dopuścić, bo zwiększa się IG produktu). Wystudzony ryż wrzucamy do miski razem z przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku, pokruszoną fetą, listkami tymianku, rozdrobnionymi orzechami i posiekanymi igiełkami rozmarynu. Wlewamy łyżkę oliwy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Wszystko razem mieszamy i nakładamy do wydrążonych łódeczek cukinii. Zapiekamy je w piekarniku w 190 stopniach przez ok. 25 minut, następnie posypujemy posiekanymi pomidorkami i natką pietruszki.



Zwycięzcom gratulujemy wygranych, a wszystkim, którzy wysłali do nas przepis dziękujemy za zgłoszenia!

Informacje o wygranych wysłaliśmy do zwycięzców pocztą elektroniczną.

Strona stosuje pliki cookies. Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies.

Akceptuj