Zadbaj o swoje włosy po lecie!

Trychologia zajmuje się wypadaniem włosów, ale i leczeniem chorób takich jak: łysienie, łupież, łojotokowe zapalenie i przetłuszczanie się skóry głowy, stany zapalne i podrażnienia skóry głowy oraz łuszczyca. Na tę ostatnią dolegliwość, cierpi nawet 1 mln Polaków, a aż 80% chorych to osoby w wieku od 20 do 40 roku życia!

Duża ekspozycja promieni słonecznych w okresie letnim, szybkie tempo życia, nałogi, stres czy niedobór witamin - to tylko niektóre z wielu czynników wpływających na jakość i kondycję włosów. Pacjenci zapominają o trosce o samych siebie, a do specjalisty z dziedziny dermatologii zgłaszają się dopiero wtedy, kiedy problem już się pojawi. Tymczasem w wielu przypadkach można uniknąć uciążliwych objawów. Działania prewencyjnie, w tym także okresowe specjalistyczne badania dermatologiczne często wystarczą, aby uchronić się przed problemami skóry głowy i włosówmówi Agata Łabędzka z Fundacji NEUCA dla Zdrowia.

Włosy zwierciadłem stanu zdrowia

Włosy rosną w stałym tempie, ok. 1 cm/mc oraz magazynują wszystkie minerały dostarczane przez krew, a tym samym są odzwierciedleniem ogólnego stanu zdrowia. Włosy są niezwykle ważnym elementem kształtującym wygląd, jak i samopoczucie człowieka. Niezależnie od wieku i płci ich utrata lub choroba, wiąże się z dużym dyskomfortem, stanowiąc problem kosmetyczny, ale i psychologiczny.

Do tego wielu pacjentów mylnie sądzi, że najistotniejsze jest to, co znajduje się na powierzchni włosa. Eksperci wskazują jednak, że najważniejsze kryje się pod powierzchnią, czyli tam gdzie dochodzi
do wzrostu komórek włosa. Dlatego też badanie trychologiczne ma na celu wykrycie metali ciężkich, znajdujących się w organizmie człowieka i kumulujących się we włosach. W przypadku chorób układu pokarmowego, diagnoza włosów pozwala ocenić stan odżywienia organizmu, natomiast zmiana składu pierwiastkowego może wskazywać na choroby hormonalne, czy nawet choroby układu nerwowego.

Każda cebulka włosa, przypominająca z wyglądu kolbę, posiada brodawkę. W niej znajdują się komórki macierzy włosa, które aby przeżyć i odpowiednio rosnąć, odżywiane są przez naczynia krwionośne znajdujące się w skórze. Tak więc skład chemiczny włosów często jest odzwierciedleniem stanu ogólnego zdrowia pacjenta.

Trychologia jest stosunkowo nową nauką z dziedziny medycyny, zajmującą się problemami skóry głowy oraz kompleksową pielęgnacją włosów. Natomiast badanie trychologiczne jest nieinwazyjne a także bezbolesne i nie wymaga specjalnego przygotowania, ani skierowania. Polega ono na kilkusetkrotnym powiększeniu badanych obszarów (skóry głowy, cebulek, mieszków włosowych) i analizie obrazu
z kamery. Tego typu badanie powinien wykonać każdy, kto zauważy, że zaczynają wypadać mu włosy lub jeśli ze skórą głowy dzieje się coś niepokojącego
dodaje Agata Łabędzka z Fundacji NEUCA
dla Zdrowia.

Urządzenie pozwala na zastosowanie powiększenia do 200 razy, dzięki czemu specjalista może obejrzeć pojedyncze włosy ze szczegółowym obrazem.

Aby wziąć udział w badaniu należy zapisać się wcześniej, w punkcie znajdującym się pod tym samym adresem, gdzie odbędą się badania.

HARMONOGRAM BADAŃ