XI Walkathon NEUCA dla Zdrowia: Sobota dla zdrowia i marsz dla chorych na cukrzycę

W tym roku już 11. raz zorganizowaliśmy w Toruniu otwarte, bezpłatne wydarzenie dla wszystkich, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie, spędzić aktywnie czas na świeżym powietrzu, zintegrować się i wesprzeć innych. Okazją do spotkania był ponad 6-kilometrowy spacer, który w tym roku przebiegał pod hasłem: Idziemy dla chorych na cukrzycę. W tegorocznej edycji zaoferowaliśmy mieszkańcom najlepsze praktyki ze wszystkich lat wydarzenia. Na ulice wrócił więc masz z kijami, na Błoniach Nadwiślańskich stanęło także Niebieskie Miasteczko Zdrowia, oferujące 18 rodzajów badań w 23 punktach (namioty, busy).

Dla chorych na cukrzycę

Wydarzenie miało jak zawsze także wymiar charytatywny – za każdego uczestnika, który zarejestrował swój udział w marszu i następnie go odbył, przebadamy kolejnych 10 osób w ramach programu Narodowe Badanie Poziomu Cukru.

Narodowe Badanie Poziomu Cukru – projekt realizowany od początku tego roku przez Fundację NEUCA dla Zdrowia - to część najbardziej kompleksowego programu opieki diabetologicznej w Polsce. W ramach programu Fundacja organizuje bezpłatne badanie poziomu glikemii w całym kraju, a osobom które są zagrożone cukrzycą lub chore – pomaga w dostępie do specjalistów i narzędzi umożliwiających zarządzenie chorobą. Więcej szczegółów na www.narodowebadaniecukru.pl

Trasa tegorocznego spaceru

W tym roku trasa Walkathonu miała nieco ponad 6 kilometrów. Z Błoni Nadwiślańskich uczestnicy marszu skierowali się na ulicę Popiełuszki, następnie poszli w kierunku Martówki by tam odbić „w górę” na główną alejkę Parku Miejskiego na Bydgoskim Przedmieściu. Dalej trasa wiodła ul. Rybaki i Bydgoską przez Ogród Muzyków w kierunku mostu im. Józefa Piłsudzkiego, przez most na lewobrzeże. Na końcu mostu uczestnicy przeszli na drugą stronę i wrócili podziwiając panoramę Torunia, zeszli Ślimakiem Getyńskim i przy hotelu wrócili na Błonia.

Przede wszystkim profilaktyka

Uczestnicy Walkathonu skorzystali także z możliwości wykonania badań profilaktycznych w Niebieskim Miasteczku Zdrowia. Fundacja przygotowała 18 rodzajów badań/punktów poradnictwa, oferujących:

• Audiometrię
  • Tonometrię
  • Mammografię
  • Badanie znamion skórnych
  • EKG
  • Namiot z poradami kardiologów (Polskie Towarzystwo Kardiologiczne)
  • Badanie profilu lipidowego i hemoglobiny glikowanej
  • Badanie poziomu cukru, cholesterolu i ciśnienia tętniczego
  • Porady farmaceutyczne
  • Badanie podologicze
  • Densytometrię
  • Badanie TSH
  • USG tarczycy
  • Spirometrię
  • Porady fizjoterapeutyczne

W efekcie w sobotę podczas Walkathonu udało się wykonać aż 1800 badań!

Na toruńskiej starówce w sobotę i niedzielę stanęły również niebieskie namioty z logo Narodowego Poziomu Cukru, w których mieszkańcy i turyści mogli bezpłatnie zbadać poziom glikemii.

Dziękujemy, że byliście z nami!