X edycja Walkathonu NEUCA dla Zdrowia! Rusz się po zdrowie! Rusz się na badania!

Przed nami 10., jubileuszowa edycja Walkathon NEUCA dla Zdrowia. Już tradycyjnie ideą wydarzenia jest profilaktyka i edukacja zdrowotna, tym razem ze szczególnym naciskiem na diagnostykę i edukację w zakresie cukrzycy.

Wpływ pandemii na zdrowie i aktywność

Aż 81 proc. Polaków skarży się na utrudniony dostęp do lekarza w sprawach niezwiązanych z koronawirusem, a 78 proc. wskazuje, że ograniczenie kontaktów międzyludzkich źle wpływa na ich kondycję psychiczną i jest przyczyną gorszego samopoczucia. 71 proc. pacjentów ze strachu przed koronawirusem nie korzysta ze świadczeń zdrowotnych pomimo, że ich potrzebuje – wynika z badania przeprowadzonego przez Fundację MY PACJENCI.[1] Pandemia także znacząco obniżyła naszą aktywność fizyczną – przeznaczamy na nią o 33,5 proc. mniej czasu niż przed.[2]

- Dlatego tylko podczas tegorocznej edycji Walkathonu NEUCA dla Zdrowia chcemy przebadać 3000 osób – mówi Bogusława Golus-Jankowska z Fundacji NEUCA dla Zdrowia. – Umożliwimy mieszkańcom województwa bezpieczny dostęp do specjalistów i badań profilaktycznych. Jednocześnie nie przestajemy promować zdrowego stylu życia – do naszej akcji „Rusz się po zdrowie” może dołączyć każdy, bez względu na wiek czy miejsce zamieszkania. Razem, choć osobno, będziemy spalać kalorie i promować aktywność fizyczną. Zbierać kilometry można już od 11 września.

Tegoroczny Walkathon NEUCA dla Zdrowia to trzy duże akcje:

• Rusz się po zdrowie!
  • Rusz się na badania! Niebieskie Miasteczko, 11 września 2021 (sobota), Rynek Nowomiejski
  • Słodkie kujawsko-pomorskie #niecukruj #stopCukier #zmierzsię

Już we wrześniu możesz dołączyć do Walkathonu NEUCA dla Zdrowia. Wystarczy że wejdziesz na stronę: www.neucadlazdrowia.pl wypełnisz formularz, zainstalujesz aplikację i Ruszysz się po zdrowie!

Zasady akcji są bardzo proste:

1. Wejdź na stronę www.neucadlazdrowia.pl i pobierz aplikację Rusz się po zdrowie akcja trwa od 11 września do 10 października
  2. Zarejestruj aktywność fizyczną (spacer, marsz z kijami, rower, bieg, jazda na rolkach/deskorolce) za pomocą naszej aplikacji* i zamieniaj kilometry na spalone kostki cukru;
  3. Wymieniaj punkty na jubileuszowe nagrody, bo tegoroczna edycja Walkathonu to już 10, więc mamy powód do świętowania!

*Jeśli uczestnik mierzy swoją aktywność za pomocą zegarka sportowego lub innej aplikacji, będzie mógł przesłać zapis gpx oraz zrzut ekranu wybierając w aplikacji opcję: „wprowadź swój wynik”, a także przesyłając dane poprzez stronę www wydarzenia i swój profil uczestnika.

2. Rusz się na badania! Niebieskie Miasteczko, 11 września 2021 (sobota), Rynek Nowomiejski w Toruniu

Wzorem poprzedniego roku Fundacja NEUCA dla Zdrowia organizuje na Rynku Nowomiejskim w Toruniu największą mobilną przychodnię w regionie. To właśnie tutaj, bezpłatnie i przede wszystkim bezpiecznie, będzie można skorzystać z szeregu badań profilaktycznych.

- Zeszłoroczna akcja badań, podczas której w ciągu jednego dnia na Rynku Nowomiejskim w Toruniu przebadaliśmy „od stóp do głów” 1200 osób pokazała nam, jak bardzo pacjenci potrzebują bezpiecznego i szybkiego dostępu do specjalistów oraz profilaktyki – tłumaczy Bogusława Golus-Jankowska z Fundacji NEUCA dla Zdrowia. - Mając na uwadze zeszłoroczne zainteresowanie, w tym roku powtarzamy akcję, oferując badania mieszkańcom całego województwa.

W tym roku 11 września, w Niebieskim Miasteczku Zdrowia na Rynku Nowomiejskim, staną mobilne gabinety lekarskie, w których będzie można skorzystać z kilkunastu rodzajów badań.

Wyzwaniem było nie tylko zorganizowanie wydarzenia na tak wielką skalę, ale przede wszystkim – zorganizowanie go w zgodzie ze wszystkimi rekomendacjami związanymi z bezpieczeństwem. Dlatego na badania obowiązują wcześniejsze zapisy poprzez aplikację. Pozwoli to uniknąć kolejek. Przestrzeń w mobilnych gabinetach będzie dezynfekowana po każdym pacjencie.

Aplikację mobilną, która umożliwi zapisy na badania, a także rejestrację aktywności fizycznej (a w kolejnym kroku wymienianie jej na upominki) będzie można pobrać od 11 września na stronie: www.neucadlazdrowia.pl.

Poprzez aplikację będzie można zapisać się na:

• EKG
  • Spirometrię
  • Densytometrię
  • Badanie piersi pod kątem raka piersi
  • Badanie słuchu
  • Badanie znamion pod kątem czerniaka
  • Sprawdzić lipidogram, poziom cukru, saturację, poziom ciśnienia tętniczego
  • Skorzystać z konsultacji lekarskich, a także konsultacji z dietetykiem i fizjoterapeutą
  • Naukę samobadania piersi, jąder i prostaty z wykorzystaniem profesjonalnych fantomów
  • Akcję profilaktyki upadków

Dodatkowo, tego dnia zaprosimy mieszkańców Torunia i okolic do udziału w grze miejskiej, w której do wygrania będą atrakcyjne nagrody. Szczegóły zabawy ogłosimy na naszym profilu na Facebooku (Fundacja Neuca dla Zdrowia).

3. Słodkie kujawsko-pomorskie #niecukruj #stopCukier #zmierzsię

Toruńskie Niebieskie Miasteczko Zdrowia to dopiero początek akcji bezpłatnych badań. W tym roku Fundacja umożliwi skorzystanie z bezpłatnych badań mieszkańcom całego województwa!

- W województwie kujawsko-pomorskim zorganizujemy bezpłatne badania przesiewowe w kierunku cukrzycy – mówi Bogusława Golus-Jankowska z Fundacji NEUCA dla Zdrowia. - To właśnie tej chorobie, nazywanej „niezakaźną epidemią”, poświęcamy w tym roku szczególną uwagę. W Polsce na cukrzycę choruje 3 miliony dorosłych osób. Większość na cukrzycę typu 2. Specjaliści alarmują, że połowa chorych nie została jeszcze zdiagnozowana. Choroba w początkowej fazie nie daje objawów, choć już niszczy organizm. Dlatego tak ważna jest profilaktyka i na tym koncentrujemy się w naszej akcji.

Badania przesiewowe w kierunku cukrzycy będą realizowane w tzw. diabetobusach. Będzie w nich można sprawdzić poziom glikemii i lipidogram, dowiedzieć się w jakim stopniu jesteśmy zagrożeni cukrzycą, jakie są jej powikłania oraz jak walczyć z tą chorobą. Podsumowanie akcji badań przesiewowych w kierunku cukrzycy nastąpi 14 listopada – w Światowy Dzień Walki z Cukrzycą.

O szczegółach tego wydarzenia poinformujemy w późniejszym terminie.

[1] Na podstawie: badanie przeprowadzone przez Fundację MY PACJENCI w dniach 5-10.05.2020r.

[2] Na podstawie: ersidadeEstadualPaulista w Sao Paulo w Brazylii, wstępne wyniki międzynarodowego badania prowadzonego online pt. ECLB-COVID19 International Online Survey, opublikowane na łamach pisma „Nutrition” w 2020r.