Toruńskie święto seniorów - Senioriada 2019

Zaproś rodziców, dziadków czy znajomych i baw się razem z nami! Śpiewy, tańce, badania mobilne, kiermasz rękodzieła, stoiska edukacyjne i moc innych atrakcji będą czekały na wszystkich seniorów w Muzeum Etnograficznym, gdzie 23 czerwca (niedziela) odbędzie się Senioriada „Jesteśmy” 2019.

Senioriada jest corocznym wydarzeniem organizowanym dla seniorów z Torunia i okolic. Tegoroczna edycja, podobnie jak kilka poprzednich, odbędzie się w amfiteatrze Muzeum Etnograficznego, gdzie wśród pięknej zieleni zapanuje wypoczynkowo-rekreacyjna atmosfera. Seniorzy przygotowali prezentacje różnych formy aktywności. „Drodzy seniorzy, serdecznie zapraszamy do udziału w naszym święcie na pewno będziemy się dobrze bawić, słoneczna pogoda zapewniona a o dobre humory i atmosferę zadbamy sami” – zaprasza Krystyna Nowakowska z Rady Seniorów.

Seniorzy stanowią spory odsetek w ogólnej liczbie mieszkańców Torunia. Wielu z nich bierze aktywny udział w życiu społecznym i kulturalnym miasta,realizuje się w rozmaitych formach związanych z kulturą, sportem czy innych. Senioriada jest okazją, by zaprezentowali swoje zainteresowania i osiągnięcia. To także dobry moment, by zintegrować się oraz miło spędzić czas.

Impreza rozpocznie się o godz. 11:00 i potrwa do godz. 17:00. Wśród atrakcji znajdą się, m.in. kiermasz rękodzieła z pracami i wytworami klubów seniora, stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich i innych organizacji działających na rzecz seniorów, pokaz form aktywności i rekreacji sportowo – zdrowotnej oraz prezentacja twórczości artystycznej. Seniorzy będą mieli również możliwość skorzystania z bezpłatnych badań profilaktycznych: gęstości kości, serca, płuc. Udział jest BEZPŁATNY.

Już drugi rok organizatorem jest: Fundacja NEUCA dla Zdrowia, Rada Seniorów Miasta Torunia oraz Wydział Zdrowia i Polityki Społecznej UMT, dofinansowana ze środków Miasta Torunia. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Prezydent Miasta Torunia Michał Zaleski.