Tegoroczne Białe Miasteczko Zdrowia już za nami

Ponad 1200 miejsc na 15 różnych badań profilaktycznych – dzięki Białemu Miasteczku Zdrowia zorganizowanemu w ramach Walkathonu NEUCA dla Zdrowia, Toruń w sobotę był najzdrowszym miastem w Polsce. Mammografia, test z profilaktyki upadków czy EKG to tylko niewielka część badań, jaką tego dnia wykonywali torunianie.

W tym roku, w związku pandemią koronawirusa, Walkathon NEUCA dla Zdrowia musiał zmienić formułę. Choć nie odbył się kilkutysięczny marsz z kijami, to nie zmieniło się to, to co najważniejsze – promocja aktywności fizycznej i możliwość skorzystania z bezpłatnych badań.

Wyzwaniem było nie tylko zorganizowanie wydarzenia na tak wielką skalę, udostępnienie tylu rodzajów badań i miejsc na nie, ale przede wszystkim – zorganizowanie go w zgodzie ze wszystkimi rekomendacjami związanymi z bezpieczeństwem.

Dzięki współpracy z partnerami biznesowymi, m.in. firmą Sandoz, w ramach akcji profilaktycznej przygotowaliśmy ponad 1200 miejsc na bezpłatne badania profilaktyczne:

• Z badania pozwalającego ustalić próg słyszenia dzięki wyznaczeniu poziomu najcichszego dźwięku, jaki pacjent jest w stanie usłyszeć (audiometria) skorzystało 80 osób,
  • Tonometrię (badanie ciśnienia wewnątrzgałkowego) wykonało 120 osób,
  • W mammobusie zbadało się 60 pań,
  • Z badania trychologicznego skorzystało 50 osób,
  • 120 osób wykonało badanie poziomu cukru, cholesterolu i ciśnienia tętniczego,
  • Badanie profilu lipidowego i hemoglobiny glikowanej przeprowadzono u 120 osób,
  • Densytometrię (badanie gęstości kości) wykonało 180 osób,
  • Z badania podoskopem skorzystało 60 osób,
  • 150 osób przebadało znamiona na skórze pod kątem czerniaka (videodermatoskop),
  • spirometrię (pomiar objętości i pojemności płuc oraz ocena przepływu powietrza podczas wdechu i wydechu) 80 osób,
  • EKG wykonało 70 osób, aSatro-ECG- 50 osób,
  • Specjaliście przeprowadzili też dla 16 osób ocenę ryzyka upadku (test zalecany zwłaszcza seniorom),
  • USG jamy brzusznej – w sobotę przebadało się 80 osób.

Nad strefą badań kardiologicznych patronat objęło Polskie Towarzystwo Kardiologiczne, a nad całością wydarzenia – Prezydent Miasta Torunia Michał Zaleski.

Dziękujemy, że byliście z nami. :)