Spirobus Fundacji NEUCA dla Zdrowia ponownie wyrusza w trasę - akcja bezpłatnych badań płuc

Spirobus Fundacji NEUCA dla Zdrowia odwiedzi w tym roku 14 miejscowości w Polsce.

Pomimo spadającej liczby palaczy w Polsce, nadal co czwarta osoba regularnie sięga po papierosa - wynika z badań Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Palenie tytoniu jest najczęstszą przyczyną zachorowań na nowotwory złośliwe, a przede wszystkim na raka płuca. Jest również podstawowym czynnikiem rozwoju Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc (POChP). Rosnący poziom zanieczyszczenia powietrza w polskich miastach także przyczynia się do pogarszającej się kondycji płuc Polaków. Dlatego niezwykle istotna jest profilaktyka.

W tym celu, Fundacja NEUCA dla Zdrowia po raz kolejny organizuje bezpłatną akcję badań spirometrycznych w Polsce. Fundacja współdziała w tym przedsięwzięciu z Polską Profilaktyką.

Szacuje się, że na choroby płuc cierpi ponad 6 mln Polaków. Około 4 mln na astmę a 2,5 mln na POChP. Niestety połowa chorych na astmę i ponad ¾ chorych na POCHP nie wie o swojej chorobie. Dlatego tak ważne jest wykonywanie profilaktycznych badań spirometrycznych, które pomagają w postawieniu diagnozy. Wykrycie schorzenia w odpowiednim czasie pozwala na zastosowanie odpowiedniego leczenia, które poprawia jakość życia i często pozwala na wydłużenie życia chorego - komentuje dr n. med. Piotr Dąbrowiecki, Przewodniczący Zarządu Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP.

Spirometria to badanie, podczas którego mierzy się pojemność płuc oraz przepływ powietrza przez poszczególne partie układu oddechowego. Badanie jest bezbolesne i trwa ok. 10 minut. Badanie służy ocenie wydolności oddechowej człowieka. Dzięki niemu możemy rozpoznać POChP, a także określić stopień kliniczny astmy oskrzelowej.

W trakcie każdego badania, na miejscu obecny będzie wykwalifikowany personel medyczny, który wykona badania i udzieli fachowych porad w zakresie profilaktyki chorób układu oddechowego.

Spirobus będzie stacjonował w TYCH MIEJSCOWOŚCIACH między godz. 10.00 a 16.00, przy siedzibie partnera akcji. Udział w badaniu jest bezpłatny, wymagane są jednak wcześniejsze zapisy. Można ich dokonywać czternaście dni przed planowanym badaniem pod tym samym adresem, gdzie odbywać się będą badania. Dokładamy wszelkich starań, żeby w aktualnej sytuacji epidemicznej zapewnić wszystkim Pacjentom bezpieczeństwo. W spirobusie będą odbywać się tylko umówione wizyty, a Pacjenci i Personel mają zapewnione środki ochrony osobistej.

Dokładna lista ze wszystkimi lokalizacjami badań znajduje się na stronie Fundacji NEUCA dla Zdrowia znajduje się TUTAJ.

*Przeciwskazania do wykonania badania spirometrycznego dotyczą osób przed 21 rokiem życia, po zawale i udarze serca, po jakimkolwiek zabiegu inwazyjnym na sercu, po operacji oczu (pół roku od zabiegu), osób z tętniakami, odmą opłucnową lub zwiększonym ciśnieniem wewnątrzczaszkowym.