Senioriada

Śpiewy i tańce, kiermasz rękodzieła, a także stoiska edukacyjne i innowacyjne badania profilaktyczne, to tylko namiastka atrakcji jakie czekały na seniorów w Muzeum Etnograficznym, gdzie 24 czerwca odbyła się Senioriada „Jesteśmy” 2018.

Była to IV edycja wydarzenia, które skupiła seniorów z Torunia i okolic. W pięknych okolicznościach Muzeum Etnograficznego panowała iście wypoczynkowo-rekreacyjna atmosfera. Sami seniorzy zaprezentowali różne formy aktywności i każdy znalazł coś dla siebie.
Z danych Urzędu Miasta wynika, że około jedna czwarta mieszkańców Torunia to seniorzy – osoby po 60. roku życia. Spora część z nich stara się aktywnie uczestniczyć w życiu miasta i realizuje się w rozmaitych formach związanych z kulturą, sportem czy innych.

Impreza rozpoczęła się o godz. 11:00 i potrwała do godz. 17:00. Wśród atrakcji znalazły się, m.in. kiermasz rękodzieła i wytworów klubów seniora, stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich i innych organizacji działających na rzecz seniorów, pokaz form aktywności i rekreacji sportowo – zdrowotnej oraz prezentacja twórczości artystycznej. Seniorzy mieli również możliwość skorzystania z bezpłatnych badań profilaktycznych: gęstości kości, słuchu, serca, oznaczanie poziomu cukru.
W tym roku organizatorem wydarzenia była Fundacja NEUCA dla Zdrowia we współpracy z Radą Seniora Miasta Torunia oraz Wydziałem Zdrowia i Polityki Społecznej UMT. Impreza dofinansowana jest ze środków Miasta Toruń.