Rusz się na badania! Uchroń się przed cukrzycą!

Zdrowa kontynuacja, czyli akcja edukacyjna o cukrzycy z możliwością bezpłatnego i bezpiecznego badania w ramach akcji „Słodkie kujawsko – pomorskie” #niecukruj #stopCukier #zmierzsię

Badania profilaktyczne w Niebieskim Miasteczku Zdrowia to było preludium do akcji, która przed mieszkańcami. Fundacja NEUCA dla Zdrowia zaprasza na badania poziomu cukru we krwi, które są wskazane w ramach profilaktyki cukrzycy. Szacuje się, że na cukrzycę choruje na świecie 415 milionów ludzi, a w samej Polsce - 3 miliony.

- Aż u 70% chorych, cukrzyca typu 2 nie daje żadnych objawów! Należy zatem podkreślić dużą wartość badań profilaktycznych, do których należy badanie glikemii - zaprasza Bogusława Golus – Jankowska z zarządu Fundacji NEUCA dla Zdrowia.

- W akcję bezpłatnych badań w kierunku cukrzycy w kilkudziesięciu miejscach naszego województwa angażują się farmaceuci, którzy w okresie pandemii udowodnili, że są najbardziej dostępnymi dla pacjentów pracownikami służby zdrowia. Rola farmaceuty w opiece nad pacjentem i edukacji zdrowotnej jest nieoceniona, co potwierdzają badania - farmaceutom ufa ponad 90% pacjentów – dodaje Małgorzata Swaczyna, prezeska Fundacji NEUCA dla Zdrowia i rzecznik zawodu farmaceuty.

Warto już dziś sprawdzić, w którym z kilkudziesięciu miejsc w naszym województwie od 28 września 2021 r. będzie można bezpłatnie wykonać badanie przesiewowe w kierunku cukrzycy.

KLIK KLIK KLIK

Obowiązują wcześniejsze osobiste zapisy u partnerów akcji, pod adresami wskazanymi w tabeli!

W organizowanych przez Fundację NEUCA dla Zdrowia glukobusach pacjent będzie miał możliwość porozmawiania na temat cukrzycy, jej powikłań i sposobów walki z chorobą. Dodatkowo pacjenci będą mogli wykonać sobie badanie poziomu glikemii i lipidogramu. Dokładamy wszelkich starań, żeby w aktualnej sytuacji epidemicznej zapewnić wszystkim pacjentom bezpieczeństwo. Przed wejściem do busa każdy pacjent będzie miał zmierzoną temperaturę i będzie mógł zdezynfekować ręce. Zapraszamy pacjentów, którzy nie mają podejrzeń zakażenia koronawirusem i posiadają maseczki zakrywające usta i nos.

Podsumowanie akcji nastąpi po 14 listopada, czyli po obchodach Światowego Dnia Walki z Cukrzycą.