"Przystanek dla serca"

Już 13 listopada ruszy kampania „Przystanek dla serca”, w ramach której prowadzone będą bezpłatne badania serca, w tym zaawansowane badania SATRO ECG. Kardiobus odwiedzi 50 miast, których kolejność odwiedzin utworzy symbol serca na mapie Polski.

Codziennie średnio 164 osób umiera z powodu niewydolności serca. To jedyna jednostka chorobowa układu sercowo-naczyniowego o wciąż wzrastającej częstości zachorowań. Aktualnie ten problem dotyczy aż 600-700 tys. Polaków. Prognozy brzmią, że w ciągu dekady liczba zachorowań może wzrosnąć nawet o 250 tys. nowych przypadków. Choroby układu sercowo-naczyniowego są przyczyną prawie połowy zgonów w Polsce, dwukrotnie częściej niż choroby nowotworowe. Ich głównym powodem jest miażdżyca, czyli tzw. cichy zabójca. Jest to proces przewlekły i może obejmować m.in. tętnice serca, mózgu czy kończyn dolnych, powodując odpowiednio zawał serca, udar mózgu czy chromanie przestankowe. Każda z tych chorób może doprowadzić do znacznego kalectwa. Inne, powszechnie znane czynniki sprzyjające rozwojowi chorób serca to między innymi podwyższony cholesterol, palenie papierosów, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i otyłość – odpowiedzialne za ponad 90% przypadków chorób – komentuje dr n.med. Grzegorz Skonieczny, koordynator oddziału Kardiologii i Intensywnej Terapii Kardiologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym i Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym im. L. Rydygiera w Toruniu.

Jak przeciwdziałać chorobom serca?

Należy stosować odpowiednią dietę, być aktywnym fizycznie oraz ograniczać stres, który jest czynnikiem pro miażdżycowym. W przypadku osób chorujących, powinno się prowadzić także odpowiednie leczenie, które może znacznie spowolnić proces miażdżycy i pozwoli uniknąć jej powikłań. Bardzo istotna jest także profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych. To opcja zdecydowanie tańsza niż ich leczenie. Dlatego w ramach ogólnopolskiej kampanii o nazwie „Przystanek dla serca”, w kilkunastu miastach w całej Polsce zorganizowane zostaną badania profilaktyczne, mające na celu ocenę stanu zdrowia serca. W specjalnym kardiobusie będzie można m.in. wykonać EKG serca, sprawdzić swój wskaźnik BMI czy wykonać pomiar ciśnienia. Co ciekawe, trasa kardiobusa ułożona jest w kształt serca, nawiązując do nazwy całej kampanii. Badania rozpoczną się już 13 listopada w Koszalinie i potrwają do 28 stycznia. Skierowane są zarówno do osób starszych oraz do osób, chcących sprawdzić stan swojego zdrowia. Kardiobus pojawi się m.in. w Szczecinie, Bydgoszczy, Poznaniu, Łodzi, Warszawie, a także w mniejszych miejscowościach jak Łuków, Lipsk czy Zalewo.

Serce seniora jest obecnie jednym z najważniejszych tematów, wokół których skupiają się działania naszej Fundacji. Z jednej strony, chcemy na bieżąco edukować osoby starsze na temat profilaktyki chorób układu sercowo – naczyniowego, z drugiej, zależy nam na udostępnieniu możliwości skorzystania z bezpłatnej diagnostyki, jak największej ilości seniorów w Polsce – komentuje Bogusława Golus- Jankowska, Członek Zarządu Fundacji NEUCA dla Zdrowia. Należy pamiętać, że choroby serca są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce, dlatego nie możemy ich ignorować i musimy robić możliwie jak najwięcej, aby minimalizować ryzyko ich wystąpienia i ewentualnych powikłań – dodaje Beata Korzeniewska, Prezes Fundacji NEUCA dla Zdrowia.

Kampania „Przystanek dla serca” została zainaugurowana w październiku, w Toruniu podczas IV edycji „Akademii Zdrowia Seniora”. Wydarzenie co roku gromadzi setki zainteresowanych swoim zdrowiem seniorów, a także wybitnych ekspertów. W tym roku, uczestniczył w nim m.in. dr n. med. Piotr Gryglas, specjalista chorób wewnętrznych, kardiolog i hipertensjolog, który poprowadził część merytoryczną Akademii.

Harmonogram - LINK

Kardiobus będzie stacjonował w godzinach od 10.00 do 16.00. Wymagane są jednak wcześniejsze zapisy u partnera akcji, który znajduje się pod tym samym adresem, gdzie odbędzie się badanie.