Poradnia Antynikotynowa w Krakowie

Poradnia Antynikotynowa w Krakowie została otwarta 20 listopada 2019 r., tuż przed obchodami Światowego Dnia Rzucenia Palenia Tytoniu.

W ramach działania Poradni Pacjenci mają możliwość skorzystania z wielu darmowych form wsparcia w problemie jakim jest uzależnienie od palenia tytoniu m.in. porad specjalistów, uczestnictwa w badaniu spirometrycznym czy profilaktyki z zakresu POChP.

Godziny otwarcia bezpłatnej Poradni:

poniedziałek - czwartek: 14.00 - 20.00

sobota: 8.00 - 14.00

Kontakt telefoniczny:

514 602 892 lub 12 614 24 27

Adres:

Poradnia Antynikotynowa przy Krakowskim Specjalistycznym Szpitalu im. Jana Pawła II.

Czynna w Konsultacyjnej Specjalistycznej Przychodni Chorób Płuc (w budynku M III) przy ul. Prądnickiej 80.

Mapa:

Pomimo szczerej chęci pozbycia się nałogu, wielu z nas przegrywa z nim walkę i ponownie sięga po papieros. Nawroty palenia są charakterystyczną cechą tego nałogu, który możemy traktować jako chorobę przewlekłą. Dlatego często musimy sięgać po nowe, różnorodne metody walki z nim – zarówno te niefarmakologiczne, jak i farmakologiczne.

Farmakoterapia

Nikotynowa terapia zastępcza: jest to zdecydowanie podstawowa metoda leczenia farmakologicznego. Tu do wyboru mamy:

- gumy do żucia z nikotyną

- plaster nikotynowy

- pastylki do ssania z nikotyną

- donosowy aerozol z nikotyną

- wareniklinę.

Poradnictwo antynikotynowe

Co najmniej 70% palaczy odwiedza lekarza przynajmniej raz w roku.Lekarze podstawowej opieki zdrowotnej powinni więc odgrywać kluczową rolę w identyfikacji, ocenie i leczeniu palaczy.

Programy poradnictwa indywidualnego oraz grupowego mają udowodnioną skuteczność w leczeniu nałogu tytoniowego. W trakcie terapii grupowych palacze uczą się jak radzić sobie z nałogiem, objawami abstynencji, jak zachować się w różnych sytuacjach życiowych bez konieczności zapalenia papierosa. Poleca się pacjentom prowadzenie dzienniczków, w których powinni notować czas, miejsce, sytuacje czy nastrój powodujące chęć zapalenia papierosa, To postępowanie pomaga osiągnąć samokontrole nałogu oraz wypracować nowe zachowania pozwalające utrzymać abstynencję.

Niezależnie od terapii behawioralnych prowadzonych przez psychologów oraz terapeutów pamiętajmy, że nawet krótka kilkuminutowa porada potrafi przynieść wymierne korzyści dla pacjenta, niezależnie od tego czy jest udzielana podczas rozmowy bezpośredniej, czy też przez telefon lub internet.

Wykazano, iż około 40 % palaczy próbuje porzucić palenie pod wpływem porady lekarskiej.

Projekt nr POWR.05.01.00-00-0014/18, współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na lata 2014-2020.