Po dwóch latach przerwy wraca tradycyjny marsz z kijami – zapraszamy na Walkathon NEUCA dla Zdrowia!

Już 10. września zapraszamy na XI. edycję eventu Walkathon NEUCA dla Zdrowia. Po przerwie spowodowanej pandemią, w trakcie której marsz miał charakter wirtualny, wracamy do tradycji, czyli do wspólnego spaceru mieszkańców Torunia i okolic.

To będzie dzień pod znakiem ruchu na świeżym powietrzu i świetnej zabawy. Na mecie z kolei będzie czekać Niebieskie Miasteczko Zdrowia, w którym będzie można wykonać bezpłatnie szereg badań diagnostycznych, w tym badanie poziomu glikemii w ramach Narodowego Badania Poziomu Cukru. Tegoroczny Walkathon jest bowiem kolejnym przystankiem na mapie tego wyjątkowego projektu profilaktycznego.

Czekamy na Was na Błoniach Nadwiślańskich 10. września już od godz. 9.00. O godz. 12.00 startuje marsz. Wydarzenie zakończy się ok. godz. 18.00.

Idziemy dla chorych na cukrzycę

Stawiamy jak zawsze na marsz/spacer jako na najbardziej dostępną i uniwersalną formę ruchu dla każdego. - Walkathon NEUCA dla Zdrowia na trwałe wpisał się w kalendarz toruńskich wydarzeń zdrowotno-charytatywnych i stał się jednym z eventów ściśle identyfikowanych z Toruniem jako miastem ludzi aktywnych, dbających o zdrowie i formę fizyczną – mówi Sybilla Walczyk, rzecznik prasowy Grupy NEUCA.

Tradycyjnie już przy okazji wspólnego spaceru po zdrowie mamy szansę zrobić razem coś dobrego dla innych. Tym razem idziemy dla chorych na cukrzycę. Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba, która została uznana przez Organizację Narodów Zjednoczonych za epidemię XXI wieku.

- 3 miliony osób w Polsce choruje na cukrzycę, 1 milion o tym nie wie. Polacy nie wykonują regularnie badania poziomu cukru we krwi, a nieświadomi choroby nie podejmują leczenia. Dlatego w tym roku idziemy dla chorych na cukrzycę. Za każdą osobę, która 10. września przejdzie z nami nasz marsz/spacer, Fundacja NEUCA dla Zdrowia sfinansuje 10 badań poziomu cukru we krwi realizowanych w całym kraju w ramach Narodowego Badania Poziomu Cukru. Im będzie nas więcej na trasie spaceru, tym więcej osób przebadamy i uświadomimy, jak olbrzymim problemem jest epidemia cukrzycy - mówi Bogusława Golus-Jankowska, prezes Fundacji NEUCA dla Zdrowia.

Narodowe Badanie Poziomu Cukru

Toruński Walkathon to kolejny przystanek Narodowego Badania Poziomu Cukru na trasie po całej Polsce. Projekt ten to część najbardziej kompleksowego programu opieki diabetologicznej w Polsce, realizowany od tego roku przez Fundację NEUCA dla Zdrowia. W ramach programu Fundacja organizuje bezpłatne badanie poziomu glikemii w całym kraju, a osoby zagrożone cukrzycą lub chore – kieruje do rozwiązań umożliwiających zarządzenie chorobą. Więcej szczegółów na www.narodowebadaniecukru.pl

Zarejestruj się i chodź z nami

Chcesz wziąć udział w marszu charytatywnym promującym zdrowie? Zarejestruj się na stronie: www.neucadlazdrowia.pl – wypełnij formularz, potwierdź wiadomość jaką w odpowiedzi na przesłany formularz otrzymasz od nas e-mailem. W e-mailu znajdziesz też swój indywidualny numer startowy. Rejestracja na marsz rusza w piątek (19 sierpnia). Na pierwsze osoby czekają pakiety składające się z kijków do chodzenia i/lub specjalnych, walkathonowych koszulek.

Posiadanie kijków czy koszulki nie jest warunkiem udziału w marszu. Można z nami spacerować także nie posiadając kijków czy naszej koszulki – zapraszamy każdego, niezależnie od wieku i formy. W marszu mogą wziąć udział także osoby, które nie zdążą się zarejestrować – zachęcamy jednak do wcześniejszej rejestracji bo to liczba osób zapisanych będzie podstawą do rozliczenia celu charytatywnego (każdy uczestnik to 10 bezpłatnych badań poziomu glikemii w ramach Narodowego Badania Poziomu Cukru).

Pakiety startowe będą do odebrania 10. września, w dniu marszu, w godz. 9.00-11.30. na Błoniach Nadwiślańskich.

Spacerujemy, zwiedzamy i podziwiamy

Trasa naszego tegorocznego spaceru mierzy ok. 6,5 km i poprowadzi nas przez rejony Torunia: ul. Popiełuszki, Rybaki, Martówkę, Park Bydgoski, Ogród Muzyków i most im. Piłsudskiego, z którego roztacza się piękna panorama naszego miasta.

Przede wszystkim profilaktyka

Jednocześnie 10. września 2022 organizujemy Niebieskie Miasteczko Zdrowia, czyli jedną z największym mobilnych przychodni w Polsce. Na Błoniach Nadwiślańskich każdy zainteresowany będzie miał możliwość wykonać bezpłatnie szereg badań profilaktycznych.

Jakie badania przygotowała Fundacja? W Miasteczku Zdrowia będzie można wykonać m.in. USG tarczycy, badanie poziomu TSH, badanie HCV/HBV, oznaczyć poziom cholesterolu, lipidogram, wykonać EKG, audiometrię, tonometrię, badanie znamion, badanie podologiczne, trychologiczne, wykonać spirometrię, densytometrię czy mammografię.

Tutaj także, w ramach Narodowego Badania Poziomu Cukru, zbadasz jego poziom we krwi. A w kolejnym namiocie - poziom kwasu moczowego we krwi. Warto skorzystać, bo takie badania nie są w standardach bezpłatnych badań profilaktycznych!

Jak skorzystać z bezpłatnych badań?

Zapisy na badania prowadzone są na miejscu, w punkcie informacyjnym. Nie ma zapisów online. Osoby chcące skorzystać z badań mogą wcześniej sprawdzić ich ofertę na stronie: www.neucadlazdrowia.pl w zakładce „Niebieskie miasteczko”. Na tej samej stronie można sprawdzić, czy nie trzeba się do tego badania wcześniej przygotować. Po rejestracji w punkcie informacyjnym odbierzesz opaskę, która jest „biletem” wstępu do strefy badań mobilnych.

Znajdź nasz namiot

Poza terenem eventu, w ramach Narodowego Badania Poziomu Cukru, będziemy również z naszymi niebieskimi namiotami, w których można wykonać badanie poziomu glikemii, na Rynku Nowomiejskim i przy Urzędzie Miasta. W tych lokalizacjach zarówno w sobotę jak i w niedzielę (10-11.08) mieszkańcy i turyści będą mogli sprawdzić czy są zagrożeni cukrzycą.

Harmonogram Walkathon NEUCA dla Zdrowia

Event trwa w godzinach 9.00-18.00

Start marszu o godz. 12.00

Badania profilaktyczne czynne w godz. 9.00-18.00

Odbiór pakietów startowych w godz. 9.00 -11.30

Wydarzenie jest objęte honorowymi patronatami Prezydenta Miasta Torunia i Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

BACKGROUNDER

Walkathon NEUCA dla Zdrowia to impreza promująca ideę zdrowego stylu życia. To otwarte dla wszystkich osób chcących zadbać o swoje zdrowie wydarzenie o charakterze sportowo-rekreacyjnym. W marszu mogą wziąć udział osoby w każdym wieku - dzieci, młodzież, seniorzy. Pierwszy Walkathon NEUCA dla Zdrowia odbył się w 2012 roku w Toruniu i był odpowiedzią na potrzeby lokalnej społeczności. Wrześniowy marsz z kijami stał się dla Torunian tradycją zrzeszającą co roku od 2000 do 5000 uczestników.

We wszystkich edycjach wydarzenia do tej pory wzięło udział ponad 30 tysięcy osób. Historia Walkathonu to 16 mln spalonych kalorii i hektolitry wylanego potu. To także setki przebadanych pacjentów w badaniach mobilnych, dziesiątki konsultacji lekarskich. Wreszcie dziesięć minionych edycji marszu to ponad 1 mln zł „wychodzonego” wsparcia charytatywnego.

Fundacja NEUCA dla Zdrowia skupia się na działalności w obszarze profilaktyki i promocji zdrowego stylu życia. Przepadała już ponad 150 tysięcy osób w ramach bezpłatnych badań profilaktycznych w całym kraju. Fundacja dociera z mobilnymi przychodniami umożliwiającymi przeprowadzenie badań przesiewowych do większych i mniejszych miejscowości przez cały rok. Licznymi działaniami promuje aktywność fizyczną i wspiera charytatywnie osoby w potrzebie.

Cukrzyca – niezakaźna epidemia XXI wieku

Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba, która została uznana przez Organizację Narodów Zjednoczonych za epidemię XXI wieku. To choroba cywilizacyjna, a lawinowy wzrost zachorowań na cukrzycę typu 2 wynika z dzisiejszego stylu życia – braku aktywności fizycznej, nieprawidłowej diety, których konsekwencją jest nadwaga i otyłość, a także życia w stresie i pośpiechu. Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna (IDF) szacuje, że na świecie z cukrzycą żyje co 10. dorosła osoba. Co więcej, w Europie 36% osób chorujących na cukrzycę jest niezdiagnozowana a w kraju statystyki są równie niepokojące. Oferowany pomiar kwasu moczowego we krwi szczególnie rekomendowany jest więc tej właśnie grupie osób, jak i osobom z nadciśnieniem tętniczym, otyłością i chorobą wieńcową.

Regulamin wydarzenia