Oczy to podstawa!

Rusza akcja badań wzroku w całej Polsce!

Badania będą poświęcone zespołowi suchego oka (ZSO). Okobus Fundacji odwiedzi prawie 100 miast na terenie całej Polski, a wykwalifikowany personel medyczny udzieli niezbędnych informacji wszystkim badanym.

ZSO to grupa schorzeń związanych ze zmienionym składem, zmniejszoną produkcją lub nadmiernym parowaniem filmu łzowego, potocznie określanego łzami. Prowadzi to do wysychania rogówki oraz spojówki. Zespół suchego oka często towarzyszy także innym dolegliwościom i chorobom, m.in. menopauzie, chorobom autoimmunologicznym i dermatologicznym. Cierpią na niego również palacze, a także osoby przyjmujące różne leki*.

Uczucie piasku pod oczami czy łzawienie to jedne z wielu objawów, charakterystycznych dla zespołu suchego oka (ZSO). Innymi symptomami, świadczącymi o tym schorzeniu mogą być także suchość oczu i ich pieczenie, ból, zaczerwienienie, zwiększona ilość śluzu czy światłowstręt.

Na przykre dolegliwości szczególnie narażeni jesteśmy w sezonie grzewczym, gdy poziom wilgotności powietrza jest niższy. Objawy nasilają się też pod koniec dnia, z uwagi na wydłużoną pracę wzroku (np. wielogodzinna praca przy komputerze) lub w związku z ekspozycją na niekorzystne czynniki, takie jak wiatr, zimne powietrze, a także słońce.

Zespół suchego oka to schorzenie które utrudnia życie tysiącu ludziom. Chociaż ma wiele przyczyn, najczęściej stosowanie kropli nawilżających (sztucznych łez) rozwiązuje problem. Przy braku poprawy nie wolno lekceważyć objawów i należy zgłosić się do okulisty - komentuje prof. Jerzy Szaflik.

Wykonanie diagnostyki umożliwia Fundacja NEUCA dla Zdrowia, która we współpracy z aptekami, działającymi w ramach programu PARTNER+, organizuje ogólnopolską akcję badań. Jej celem jest promocja profilaktyki i diagnostyka zespołu suchego oka.

Badania wzroku organizowane przez naszą Fundację są zupełną nowością - zarówno jeśli chodzi o dotychczasowy zakres naszej działalności - jak i ofertę bezpłatnych badań profilaktycznych, organizowanych przez inne podmioty. Zespół suchego oka to stosunkowe nowe schorzenie, jednak dotyczy coraz większej grupy osób, dlatego warto poświęcić uwagę także temu schorzeniu - komentuje Beata Korzeniewska, Prezes Zarządu Fundacji NEUCA dla Zdrowia.

W trakcie wizyty okobusa Fundacji NEUCA dla Zdrowia, wykwalifikowany personel medyczny obecny na miejscu, przeprowadzi wywiad z pacjentem oraz przy pomocy specjalistycznej aparatury wykona badanie. Oceniona zostanie powierzchnia oka oraz jakość filmu łzowego. Po zakończonej wizycie, pacjent otrzyma wynik badania wraz informacją o dalszych zaleceniach.

Badanie jest całkowicie bezinwazyjne, a także bezpłatne. Może je wykonać każda zainteresowana osoba. Wymagane są jednak wcześniejsze zapisy, które rozpoczynają się siedem dni przed każdym badaniem, pod tym samym adresem, gdzie będzie wykonywane.

Harmonogram