Niebieskie kółko symbolem cukrzycy

Czy wiecie, że niebieskie kółko symbolizuje cukrzycę?

Jak podaje Polskie Stowarzyszenie Diabetyków symbol niebieskiego kółka to pozytywny znak, oznaczający w wielu kulturach życie i zdrowie. I jedność, która jest siłą w walce z pandemią cukrzycy.

Początkowo ikona niebieskiego kółka została opracowana na rzecz kampanii, która doprowadziła do uchwalenia rezolucji Organizacji Narodów Zjednoczonych 61/225 „Światowy Dzień Cukrzycy”. Później stała się uniwersalnym symbolem starań interesariuszy, beneficjentów i całej powiększającej się społeczności chorych na cukrzycę. Nieprzypadkowy jest również kolor, który nawiązuje do flagi ONZ i nieba. Przywołuje również na myśl nadzieję, która ważna jest w zmaganiu z chorobą. Sama Organizacja Narodów Zjednoczonych natomiast, to symbol jedności między narodami w walce na rzecz różnych spraw, w tym przypadku w staraniach o zatrzymanie niepokojącego trendu rozwoju tej groźnej choroby, która niesie ze sobą ogromne cierpienie i śmierć.

Tak więc od 2006 roku niebieskie kółko to uniwersalny znak cukrzycy, nazwanej pandemią XXI wieku. Oznacza edukację i działania świadomościowe dotyczące cukrzycy, inspirowanie do podejmowania nowych działań walki z chorobą oraz wsparcie dla osób, które z nią żyją na co dzień.