Mocne kości do starości. Osteobus rusza w Polskę!

Choroby kręgosłupa stanowią główną przyczynę niepełnosprawności na świecie. Dlatego Fundacja rozpoczyna akcję badań kości Polaków, aby umożliwić im wykrycie osteoporozy we wczesnej fazie rozwoju oraz określić stadium zaawansowania choroby. Statystki są niepokojące, dlatego wprowadzenie odpowiednich działań profilaktycznych m.in. zbilansowanego odżywiania czy aktywności fizycznej i uzupełnienie ich badaniem densytometrycznym wydaje się bardzo potrzebne – komentuje Agata Łabędzka z Fundacji NEUCA dla Zdrowia.

• 200 milionów ludzi na całym świecie choruje na osteoporozę,w Polsce to 3 miliony osób
  • Osteoporoza dotyka co trzeciej kobiety i co piątego mężczyzny na świecie
  • Ryzyko kolejnego złamania u osób z osteoporozą wzrasta pięciokrotnie
  • Co 7 zwolnienie lekarskie w Polsce jest wydawane z powodu dolegliwości kręgosłupa

Badanie trwa około 10 minut i dedykowane jest szczególnie osobom po 40. roku życia. Przeciwwskazaniem do jego wykonania jest ciąża, badanie RTG lub rezonans robiony w ciągu ostatniego roku, a także pierwsze dwa dni po podaniu środka kontrastowego. Akcja prowadzona jest we współpracy z aptekami w ramach Programu PARTNER+, przy których zatrzymywać się będzie mobilny osteobus.

HARMONOGRAM

Osteobus będzie stacjonował w godzinach od 10.00 do 16.00. Wymagane są jednak wcześniejsze zapisy u partnera akcji, który znajduje się pod tym samym adresem, gdzie odbędzie się badanie.

Źródła:

1. International Osteoporosis Foundation https://bit.ly/2FNpkXe

2. Reumatologia News, Raciborski F., Gasik R., Kłak A. 2/2018 Chory kręgosłup – istotny problem społeczny.