Konferencja Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego Kasprowisko 2018

Fundacja NEUCA dla Zdrowia obecna na prestiżowej konferencji naukowej lekarzy kardiologów, czyli XXIV Konferencji Szkoleniowej Sekcji Elektrokardiologii Nieinwazyjnej i Telemedycyny Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego "Kasprowisko 2018"

Na przełomie lutego i marca w Zakopanem odbędzie się XXIV Konferencja Szkoleniowa Sekcji Elektrokardiologii Nieinwazyjnej i Telemedycyny Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Fundacja NEUCA dla Zdrowia poprzez współpracę z Instytutem Badań Fizykomedycznych jest jednym z partnerów wydarzenia http://www.satroecg.pl/
Temat przewodni tegorocznej konferencji brzmi: „Elektrokardiologia - nauka trudna, ale potrzebna”. Naukowcy i specjaliści z całej polski będą dyskutować o tajnikach EKG, poznawać nowe technologie oraz analizować ciekawe przypadki medyczne. Oprócz wiedzy merytorycznej lekarze zdobędą także nowe umiejętności dzięki licznym sekcjom praktyczno – warsztatowym. Wszystko w towarzystwie pięknych widoków rodzimych Tatr.

Fundacja wspiera działania zmierzające do podnoszenia jakości profilaktyki w Polsce. Z ogromną satysfakcją angażujemy się w projekt Satro ECG Analiza, który ma szansę zrewolucjonizować profilaktykę choroby niedokrwiennej serca i w znaczący sposób ograniczyć ryzyko zawałów. W styczniu zakończyliśmy akcję badań mobilnych trwających trzy miesiące. W wielu miastach Polski przebadaliśmy tą metodą diagnostyczną ok. 1300 osób. W wielu przypadkach wskazaliśmy pacjentom problem, a w kilku - wręcz poprzez natychmiastową interwencję ratunkową - uratowaliśmy być może nawet życie. Podczas konferencji Instytut Badań Fizykomedycznych poprzez znamienitych mentorów: prof. Aleksandra Sieronia, prof. Ryszarda Piotrowicza dr Piotra Pączka, prof. IBF Jerzego Janickiego przedstawi na specjalnej sesji najnowsze wyniki badań rozwijające tę metodę diagnostyczną. Fundacja jest obok Związku Powiatów Polskich oraz TUV Nord patronem tej sesji.