Komu z Was pomogli medycy z Wojewódzkiego Szpitala Chirurgii Urazowej im. dr. Janusza Daaba w Piekarach Śląskich ręka w górę .

Wypadki są poważnym zagrożeniem dla zdrowia publicznego ze względu na koszty medyczne, społeczne i ekonomiczne, ale też często tragedią osobistą. Według oszacowań przeprowadzonych przez Europejskie Stowarzyszenie na rzecz Prewencji Wypadków i Promocji Bezpieczeństwa EuroSafe2 w UE na każdą ofiarę śmiertelną przypada 15 osób z niepełnosprawnościami z powodu odniesionych obrażeń w wypadkach. W Polsce rocznie 2,8 mln osób jest poszkodowanych w rożnych wypadkach (dane z 2016 r.). GUS podaje, że do września 2019 r. zgłoszono prawie 53 tys. wypadków przy wykonywaniu pracy. Z kolei statystyki policyjne mówią o ponad 30 tys. wypadków drogowych, w których rannych zostało 30,5 tys. osób, w tym ponad 10,5 tys. ciężko. Do tego należy doliczyć zatrważające statystyki na temat upadków osób starszych, szybko postępującej osteoporozy w wieku senioralnym i złamań kończyn u dzieci czy miłośników sportów ekstremalnych. Jak to zostało podsumowane w raporcie „Wypadki jako problem zdrowia”: „Dobrze zorganizowana i skuteczna rehabilitacja lecznicza stanowi jeden z fundamentów systemu redukowania szkód zarówno zdrowotnych, jak i społeczno – ekonomicznych zaistniałych po wypadkach”.

Nie raz słyszeliśmy o ciężkich sytuacjach, w jakich znajdowali się pacjenci Szpitala w Piekarach Śląskich. W zeszłym roku w „piekarskiej urazówce” było hospitalizowanych prawie 11 tys. chorych. Młody chłopak cudem uratowany z wypadku komunikacyjnego. Dziewczynka, która miała skomplikowane złamanie w czasie upragnionej wycieczki wakacyjnej. Młody tata przykuty do wózka inwalidzkiego, czekający długi czas na rehabilitację. Nie będzie przesadą podkreślenie, że szpital zajmuje się chorymi, których leczenie jest najtrudniejsze i najdroższe. Personel na co dzień świadczy pomoc Polakom w szybszym powrocie do sprawności ruchowej i pracy zawodowej.

Mimo że o sukcesach placówki jest głośno w całej Polsce, regularnie wygrywają w rankingach ???? np. oddziałów ortopedycznych, to kłopoty związane z brakującym sprzętem i środkami ochrony osobistej ich nie ominęły.

Fundacja NEUCA dla Zdrowia wraz z Ortopedio.pl, największym sklepem internetowym zajmującym się dystrybucja sprzętu rehabilitacyjno-ortopedycznego, postanowiła nie czekać dłużej.

- Doskonale wiemy, jakie trudności mają do pokonania pacjenci z problemami układu ruchu. Mamy codzienny kontakt z osobami, które znalazły się w naprawdę trudnej sytuacji zdrowotnej, często są to dramaty życiowe – mówi Tomek Rudnicki z Ortopedio.pl – Dlatego Ortopedio.pl pomaga!

- Brak podstawowych środków ochrony może spowolni

powrót chorych do zdrowia. Nie możemy przejść obok tego obojętnie – dodaje Bogusława Golus-Jankowska z Fundacji NEUCA dla Zdrowia.

W trosce o pacjentów i wysoce wykwalifikowany personel szpitala, pilnie wysłaliśmy do nich kombinezony ochronne, maski medyczne i płyny dezynfekujące. Wierzymy, że każdy nawet najdrobniejszy gest jest.