IX Walkathon NEUCA dla Zdrowia poruszył całą Polskę!

Tegoroczna edycja Walkathonu NEUCA dla Zdrowia! była wyjątkowa. Pandemia COVID – 19 sprawiła, że zmieniliśmy formułę, ale nie przestaliśmy pomagać i promować aktywności fizycznej.W tym roku wraz z uczestnikami pomogliśmy mieszkańcom Domów Pomocy Społecznej. Na liczniku: uczestnicy przeszli, przebiegli i przejechali ponad 75 000 km, a rekordzista przez 37 dni akcji przemierzył prawie 2000 km. Najstarszy aktywny uczestnik to pan Zbigniew, który w tym roku skończył 91 lat!

Jako odpowiedzialny organizator zmieniliśmy formułę naszego corocznego wydarzenia, przenieśliśmy się również do internetu, a charytatywnym celem w tym roku była pomoc mieszkańcom i personelowi Domów Pomocy Społecznej. Naszym zdaniem oni obecnie są najbardziej bezradni, często bez wsparcia rodziny, najbiedniejsi i potrzebujący najpilniejszej pomocy.

Cała Polska maszerowała z nami!

Mimo rezygnacji z toruńskiego marszu z kijkami, w którym co roku towarzyszyło nam kilka tysięcy osób, nie przestaliśmy promować aktywności fizycznej oraz działań dobroczynnych. Maszerowali wszyscy w Polsce, jednocześnie unikając niebezpiecznych zgromadzeń. Razem, a jednak osobno i bezpiecznie – to nasz wspólny sukces. Od 8 sierpnia do 13 września każda osoba, którawybrała się na spacer, zarejestrowała aktywność w dowolnej aplikacji, a następnie zapisała screen z telefonu na platformie www.neucadlazdrowia.pl - wsparła podopiecznych DPSów.

- Cieszymy się, że mimo niełatwych czasów pandemii w naszą akcję zaangażowało się kilka tysięcy osób z całej Polski, a nawet zagranicy – podsumowuje Bogusława Golus – Jankowska, członek zarządu Fundacji NEUCA dla Zdrowia.

- Warte podkreślenia jest również wsparcie, jakie otrzymaliśmy od partnerów, takich jak Sandoz czy Synoptis Pharma. Dziękujemy, że mamy w Was partnera, któremu podobnie jak nam zależy na zdrowiu Polaków oraz ułatwianiu dostępu do terapii i opieki zdrowotnej. Jeszcze raz bardzo dziękujemy za owocną współpracę – podkreśla Ewa Sobecka, koordynatorka eventu medycznego.

Tymczasem w internecie…

Aktywnościom w realu towarzyszyły akcje w mediach społecznościowych. Przygotowaliśmy tam same smaczki:

- 5 tygodni zdrowia, w czasie których edukowaliśmy i zachęcaliśmy do zdrowego trybu życia, mówiąc o sercu, układzie ruchu, układzie oddechowym, skórze i odżywianiu oraz o chorobach cywilizacyjnych

- 5 konkursów i wyzwań, w których wzięło udział kilkaset osób

- 5 webinarów z ekspertami, z psycholożką Marią Rotkiel, kardiologiemdr Piotrem Gryglasem, fizjoterapeutą Krzysztofem Kwiatkowskim, dietetyczką Agnieszką Pompecką oraz Anną Siudą – Gatyńską, terapeutką pracy z ciałem, w czasie których poruszaliśmy tematykę m.in. dobrego odżywiania się czy wpływu oddechu na samopoczucie. Było z nami ponad 600 osób.

- Wielką satysfakcją dla nas był udział kilkuset osób w naszych konkursach i wyzwaniach. Dzielili się z nami skrawkami swojego życia, czym motywowali kolejnych do dbania o zdrowie poprzez ruch czy zdrową dietę – dodaje Anna Gamelska z Fundacji.

12 września spotkaliśmy się w finale

Przygotowaliśmy ponad 1200 miejsc na 15 różnych badań profilaktycznych, z których można było bezpłatnie skorzystać na Rynku Nowomiejskim w Toruniu, gdzie stanęła największa mobilna przychodnia w kraju. Mammografia, test z profilaktyki upadków czy EKG to tylko niewielka część badań, z jakich skorzystali pacjenci.

- Podczas Białego Miasteczka Zdrowia spotkaliśmy wielu wspaniałych seniorów, którzy mimo rejestracji online znaleźli sposób, aby zapisać się na badanie profilaktyczne. Precyzyjnie przygotowane karteczki z listą badań kurczowo trzymane w rękach naszych uczestników były dowodem, jak ważne było dla nich to wydarzenie – wspomina Justyna Rolirad z Fundacji.

Pomoc DPSom

Organizacja jakiegokolwiek wydarzenia, stacjonarnego czy online, w dobie pandemii była ogromnym wyzwaniem. - Jesteśmy szczęśliwi, że kilka tysięcy osób zaangażowało się w naszą akcję. To był wielki pozytywny zryw! Dlatego dzięki wsparciu finansowemu NEUCA przekazujemy 300 wózków inwalidzkich do DPSów w całej Polsce – podsumowuje Małgorzata Swaczyna, prezes Fundacji.

- Dziękujemy za mnóstwo miłych komentarzy w mediach społecznościowych i przesyłane zdjęcia z aktywności fizycznych. Byli z nami również ci, którzy przebywali na kwarantannie, stąd w tym roku otworzyliśmy się na wiele form ruchu poza spacerami: np. ćwiczenia w domu na macie, rowerku stacjonarnym czy hula-hop. Poszliśmy dalej: zaprosiliśmy amatorów biegania czy rolek. Sukcesem dla nas było również to, że z naszą ofertą dotarliśmy do wszystkich grup wiekowych – opowiada Aleksandra Wituła, koordynatorka ds. komunikacji w Fundacji.

Do zobaczenia za rok!