Fundacja NEUCA dla Zdrowia sprawdzi płuca pacjentów.

Już po raz piąty Fundacja NEUCA dla Zdrowia rozpoczyna cykl badań spirometrycznych dla wszystkich mieszkańców Polski. Mobilny gabinet wyruszy w trasę 12 marca i odwiedzi 100 miejscowości.

Pomimo spadającej liczby palaczy w Polsce, nadal co czwarta osoba regularnie sięga po papierosa - wynika z badań Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Palenie tytoniu jest najczęstszą przyczyną zachorowań na nowotwory złośliwe, a przede wszystkim na raka płuca. Jest również podstawowym czynnikiem rozwoju Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc (POChP). Rosnący poziom zanieczyszczenia powietrza w polskich miastach także przyczynia się do pogarszającej się kondycji płuc Polaków. Dlatego niezwykle istotna jest profilaktyka. W poprzednich edycjach bezpłatnie przebadano już ok 18 000 Polaków.

Szacuje się, że na choroby płuc cierpi ponad 6 mln Polaków. Około 4 mln na astmę a 2,5 mln na obturacyjną chorobę płuc określaną także jako POChP. Niestety, spora część z chorych nie zdaje sobie z tego sprawy. Dlatego też, tak ważne jest wykonywanie profilaktycznych badań za pomocą spirometru, które umożliwiają zdiagnozowanie ewentualne schorzenia płuc. Wykrycie schorzenia w odpowiednim czasie pozwala na zastosowanie odpowiedniego leczenia, które często pozwala
na wydłużenie życia chorego – komentuje dr n. med. Piotr Dąbrowiecki, Przewodniczący Zarządu Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię
i POChP.

Badanie spirometryczne ma na celu ocenę sprawności układu oddechowego pacjenta, w tym min: szybkość wydechu i pojemność oddechową płuc. Na jego podstawie można wykryć między innymi obturacyjną chorobę płuc, astmę oskrzelową a także zapalenie oskrzeli. Badanie jest bezbolesne i trwa ok. 10 minut.

Zapraszamy wszystkich chętnych na bezpłatną diagnostykę.

Harmonogram badań – TUTAJ