Fundacja NEUCA dla Zdrowia: Pomagamy!

Od początku epidemii Covid-19 otrzymujemy błagalne prośby od szpitali, osób fizycznych czy innych fundacji i stowarzyszeń, które bezpośrednio zajmują się chorymi. Skala potrzeb jest ogromna. Brakuje maseczek, płynów do dezynfekcji, fartuchów, kombinezonów i innych środków ochrony osobistej. Wydawałoby się, że pomoc płynie wieloma drogami, ale wciąż produktami deficytowymi są środki ochrony osobistej. Dzieje się tak, ponieważ są one JEDNORAZOWE, używa się ich tylko raz i potrzebuje ich KAŻDY.

W Fundacji jesteśmy zaangażowani społecznie, chcemy efektywnie wpływać na rozwiązywanie ważnych problemów społecznych z obszaru zdrowia. Dzięki naszym Przyjaciołom - Darczyńcom również ruszyliśmy z pomocą w tych trudnych czasach.

Nasza pomoc rzeczowa w łącznej wysokości 0,5 mln zł dotarła do kilkuset miejsc w całej Polsce:

• Wraz z firmą Recordati Polska - naszym Głównym Darczyńcą, wysłaliśmy przesyłki do podmiotów z rynku zdrowia pilnie potrzebujących wsparcia: 112 szpitali i 248 aptek,
  • Dzięki firmie Zentiva zabezpieczyliśmy ratowników medycznych i schroniska dla bezdomnych,
  • Wspólnie z firmą Ortopedio.pl wsparliśmy Szpital Chirurgii Urazowej im. Dr. Janusza Daab’a w Piekarach Śląskich,
  • Pracownicy Grupy NEUCA przekazali nam hojną darowiznę na wsparcie najpilniej potrzebujących w Domach Pomocy Społecznej. Do tej zbiórki dołączyły Przychodnie Lekarskie „Świat Zdrowia”, dzięki czemu zestawy pomocowe powędrowały do kilkunastu DPSów w całej Polsce,
  • Pomogliśmy też naszym Przyjaciołom w Instytucie Wsparcia Rozwoju Dziecka i gdańskiej klinice,
  • Z kolei z firmą Synoptis Pharma zabezpieczyliśmy personel czterech szpitali w maseczki medyczne i płyny do dezynfekcji,
  • Pomogliśmy również Stowarzyszeniu Opiekuńczemu „Nadzieja” – do nich wysłaliśmy płyny do dezynfekcji.

Dziękujemy każdemu naszemu Partnerowi i Darczyńcy, jesteście wspaniali!