Bezpłatnie zbadaj swoje kości

Osteoporoza nie daje żadnych objawów, a pogarszający się stan struktury kostnej nie boli. Często, dowiadujemy się o niej w chwili, gdy dochodzi do złamania. Dlatego Fundacja NEUCA dla Zdrowia rozpoczyna ogólnopolską akcję bezpłatnych i bezpiecznych badań densytometrycznych, które są metodą obrazowania gęstości kości, zalecaną na drodze profilaktyki osteoporozy.

Akcja zaczyna się już 6 kwietnia 2021 r. Osteobus czyli mobilny gabinet medyczny, w ciągu najbliższych kilku miesięcy odwiedzi ponad 100 miejscowości w całej Polsce. W gabinecie wykwalifikowany personel medyczny przeprowadzi badanie gęstości kości. Każdy Pacjent otrzyma wydrukowany wynik i jego krótką interpretację oraz materiały edukacyjne o profilaktyce i leczeniu osteoporozy.

Osteoporoza to choroba układu szkieletowego, której skutkiem są częste złamania kości. Złamania powstają w wyniku nawet niewielkich urazów czy przeciążeń, które dla zdrowych kości nie stanowią żadnego zagrożenie (do złamania kręgów może dojść pod wpływem kaszlu!). Skłonność do złamań wynika ze zmniejszonej gęstości mineralnej kości oraz zaburzeń w ich strukturach. Na osteoporozę najczęściej chorują kobiety w wieku pomenopauzalnym, sprzyjają jej też niektóre choroby przewlekłe (cukrzyca, zaburzenia wchłaniania, RZS).

Do czynników ryzyka zalicza się też:

• zaawansowany wiek,
  • niską podaż wapnia,
  • niedobór witaminy D,
  • nadmierne spożycie alkoholu,
  • palenie tytoniu,
  • siedzący tryb życia i unieuruchomienie.

Jak podaje Narodowy Fundusz Zdrowia: Osteoporoza jest chorobą, która na świecie dotyka 22,1% kobiet oraz 6,1% mężczyzn powyżej 50. roku życia. Szacowana liczba osób chorych na osteoporozę w Polsce w 2018 roku, oparta na wskaźnikach epidemiologicznych, to 2,1 mln, z czego 1,7 mln to kobiety.

Przy okazji zajrzyj do naszej "Zdrowej Wiedzy Ekstra" i zadbaj o swoje stawy > klik

Badanie trwa około 10 minut i dedykowane jest szczególnie osobom po 40. roku życia. Każdy pacjent otrzyma wydrukowany wynik i jego krótką interpretację oraz materiały edukacyjne o profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Przeciwwskazaniem do jego wykonania jest ciąża, badanie RTG lub rezonans robiony w ciągu ostatniego pół roku, a także pierwsze dwa dni po podaniu środka kontrastowego.

Udział w badaniu jest bezpłatny, wymagane są jednak wcześniejsze zapisy. Można ich dokonywać przed planowanym badaniem pod tym samym adresem, gdzie odbywać się będą badania. To zapewni brak kolejek przed osteobusem i zminimalizuje zagrożenie.

Trasa, miejsce zapisów i adres badania -> kliknij w link

Dokładamy wszelkich starań, żeby w aktualnej sytuacji epidemicznej zapewnić wszystkim Pacjentom bezpieczeństwo. W osteobusie będą odbywać się tylko umówione wizyty. Przed wejściem do busa każdy pacjent będzie miał zmierzoną temperaturę i będzie dezynfekował ręce. Zapraszamy pacjentów, którzy nie mają podejrzeń zakażenia koronawirusem i posiadają maseczki zakrywające usta i nos.

W razie pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godzinach 10-15: Aleksandra Wituła tel. 661 910 446.