Bezpłatne badanie trychologiczne – zadbaj o swoje włosy po lecie!

Trychologia zajmuje się wypadaniem włosów, ale i leczeniem chorób takich jak: łysienie, łupież, łojotokowe zapalenie i przetłuszczanie się skóry głowy, stany zapalne i podrażnienia skóry głowy oraz łuszczyca. Na tę ostatnią dolegliwość, cierpi nawet 1 mln Polaków, a aż 80% chorych to osoby w wieku od 20 do 40 roku życia!

Duża ekspozycja promieni słonecznych w okresie letnim, szybkie tempo życia, nałogi, stres czy niedobór witamin - to tylko niektóre z wielu czynników wpływających na jakość i kondycję włosów. Działania prewencyjnie często wystarczą, aby uchronić się przed problemami skóry głowy i włosów. Dodatkowo wiemy, że do lekarzy zgłaszają się ozdrowieńcy po przechorowaniu COVID-19, którzy skarżą się łysienie. Objawem zespołu Long-COVID-19, poza zmęczeniem, obniżeniem koncentracji, nastroju czy zaburzeniami smaku i węchu, może być też wypadanie włosów.

Trychobus w trasie od 13 września 2021 r.

Trychobus Fundacji NEUCA dla Zdrowia będzie stacjonował w 10 lokalizacjach w Polsce

między 10.00 a 16.00.

TRASA = KLIK

Zapisy na badania

Aby wziąć udział w badaniu należy zapisać się wcześniej, w punkcie znajdującym się pod tym samym adresem, gdzie odbędą się badania.

Badanie trwa około 7 - 8 minut.

Na czym polega badanie

Badanie trychologiczne jest nieinwazyjne, a także bezbolesne i nie wymaga specjalnego przygotowania, ani skierowania.Polega ono na kilkusetkrotnym powiększeniu badanych obszarów (skóry głowy, cebulek, mieszków włosowych) i analizie obrazuz kamery. Tego typu badanie powinien wykonać każdy, kto zauważy, że zaczynają wypadać mu włosy lub jeśli ze skórą głowy dzieje się coś niepokojącego.

Ważne!

W dniu wizyty u specjalisty nie należy myć głowy – najlepiej wykonać mycie dzień przed badaniem. Samo badanie trychologiczne jest nieinwazyjne, bezbolesne i nie wymaga żadnych specjalnych przygotowań.

W dobie COVID-19 i utrudnionego dostępu do opieki lekarskiej badania profilaktyczne są bardzo potrzebne. To szansa, a często nawet jedyna możliwość, na profilaktykę i kontrolę swojego zdrowia. W obecnej sytuacji pandemicznej izolacja społeczna jest bardzo ważna, szczególnie dla seniorów, ale to nie oznacza, że pacjenci powinni rezygnować z badań, jeśli mają niepokojące dolegliwości.

Dokładamy wszelkich starań, żeby w aktualnej sytuacji epidemicznej zapewnić wszystkim Pacjentom bezpieczeństwo. W trychobusie będą odbywać się tylko umówione wizyty, a Pacjenci i Personel mają zapewnione środki ochrony osobistej.