Bezpłatna profilaktyka chorób układu oddechowego z Fundacją NEUCA dla Zdrowia – spirobus rusza w Polskę!

Zanieczyszczone powietrze i palenie papierosów to czynniki wywołujące i wpływające na rozwój wielu chorób układu oddechowego. Choroby te dotykają ludzi z różnych grup wiekowych i różnych warstw społecznych. Należy również pamiętać, że płuca są narządem, który najczęściej jest najbardziej dotknięty w przypadku infekcji SARS-CoV-2. Pomiar spirometryczny jest podstawowym i najczęściej stosowanym badaniem w diagnostyce chorób układu oddechowego. Badanie jest rekomendowane szczególnie osobom, u których objawia się przewlekły kaszel, odkrztuszanie wydzieliny, duszność i nawracające stany zapalne.

Spirometria jest badaniem szczególnie pożądanym w dobie pandemii COVID-19. Odpowiadając na Wasze zainteresowanie, zapewniamy bezpłatne badania profilaktyczne w mobilnej przychodni.

Szacuje się, że na choroby płuc cierpi ponad 6 mln Polaków. Około 4 mln na astmę a 2,5 mln na POChP. Niestety połowa chorych na astmę i ponad ¾ chorych na POCHP nie wie o swojej chorobie. Wykonywanie profilaktycznych badań spirometrycznych pomaga w postawieniu diagnozy. Wykrycie schorzenia w odpowiednim czasie pozwala na zastosowanie odpowiedniego leczenia, które poprawia jakość życia i często pozwala na wydłużenie życia chorego.

Udział w badaniu jest bezpłatny, wymagane są jednak wcześniejsze zapisy. Można ich dokonywać przed planowanym badaniem pod tym samym adresem, gdzie odbywać się będą badania.

Badania odbywają się w godzinach 10:00 – 16:00.

Sprawdź harmonogram badań i dowiedz się gdzie się zapisać ---> KLIK

Uwaga! Przed zapisaniem się na badanie sprawdź, czy możesz je wykonać!

Kto nie może wykonać badania?

- Osoby przed 21 rokiem życia, po zawale serca, udarze serca, po jakimkolwiek zabiegu inwazyjnym na sercu, po operacji oczu (pół roku), osoby z tętniakami, odmą opłucnową lub zwiększonym ciśnieniem wewnątrzczaszkowym NIE MOGĄ PRZYSTĄPIĆ DO BADANIA!

Jak przygotować się do badania?

4 godziny przed badaniem:

- Nie należy spożywać alkoholu

2 godziny przed badaniem:

- Należy powstrzymać się od palenia tytoniu

- Nie zaleca się także spożywania obfitych posiłków, picia mocnej herbaty, kawy ani napojów gazowanych

30 minut przed badaniem:

- Należy powstrzymać się od wykonywania intensywnego wysiłku fizycznego

Załóż niekrępujące ubranie pozwalające na swobodne ruchy klatki piersiowej i przepony.

Dokładamy wszelkich starań, żeby w aktualnej sytuacji epidemicznej zapewnić wszystkim Pacjentom bezpieczeństwo. W spirobusie będą odbywać się tylko umówione wizyty. Przed wejściem do busa każdy pacjent będzie miał zmierzoną temperaturę i będzie dezynfekował ręce. Zapraszamy pacjentów, którzy nie mają podejrzeń zakażenia koronawirusem i posiadają maseczki zakrywające usta i nos.