Bezpiecznie ,,Zbadaj serce’’ z Fundacją NEUCA dla Zdrowia Kardiobus rusza w Polskę!

Choroby układu krążenia są nadal jednym z największych zagrożeń dla zdrowia, a nawet życia Polaków. Na skutek niewydolności serca następuje zgon, nawet co 9 minut! Dlatego też Fundacja NEUCA dla Zdrowia już 17 listopada 2020 r. rusza z kolejną bezpłatną i bezpieczną akcją kardiologiczną ,,Zbadaj serce’’. Kardiobus podczas trwania akcji odwiedzi m.in. Szczecin, Jasło czy Kraków.

Fundacja NEUCA dla Zdrowia alarmuje, że systematyczne wykonywanie badań profilaktycznych może przysłużyć się do poprawy stanu zdrowia, a nawet życia pacjentów. Oferta najbliższych badań skierowana jest szczególnie do osób, które mają podejrzenie choroby sercowo – naczyniowej lub chorują na miażdżycę, zapalenie mięśnia sercowego czy inne.

Choroby układu sercowo-naczyniowego są przyczyną wielu zgonów w Polsce, występujących dwukrotnie częściej niż choroby nowotworowe. Ich głównym powodem jest ,,cichy zabójca’’ w postaci miażdżycy. Jest to proces przewlekły i może obejmować m.in. tętnice serca, mózgu lub kończyn dolnych, powodując zawał serca lub udar mózgu. Innymi czynnikami sprzyjającymi rozwojowi chorób serca są: podwyższony cholesterol, palenie papierosów, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i otyłość, odpowiedzialne za ponad 90% przypadków chorób sercowo-naczyniowych – tłumaczy dr n. med. Grzegorz Skonieczny,
Koordynator Oddziału Kardiologii i Intensywnej Terapii Kardiologicznej, Szpital Wielospecjalistyczny Wojewódzki Szpital Zespolony im. L. Rydygiera w Toruniu.

Uważamy, że w dobie COVID-19 i utrudnionego dostępu do opieki zdrowotnej badania mobilne są bardzo potrzebne. To szansa, a często nawet jedyna możliwość, na profilaktykę i kontrolę swojego stanu zdrowia. W obecnej sytuacji pandemicznej izolacja społeczna jest bardzo ważna, szczególnie dla seniorów, ale to nie oznacza, że pacjenci powinni rezygnować z badań, jeśli mają niepokojące dolegliwości – dodaje Aleksandra Wituła z Fundacji NEUCA dla Zdrowia.

Udział w badaniu jest bezpłatny, wymagane są jednak wcześniejsze zapisy. Można ich dokonywać przed planowanym badaniem pod tym samym adresem, gdzie odbywać się będą badania.

Dokładamy wszelkich starań, żeby w aktualnej sytuacji epidemicznej zapewnić wszystkim Pacjentom bezpieczeństwo. W kardiobusie będą odbywać się tylko umówione wizyty. Przed wejściem do busa każdy pacjent będzie miał zmierzoną temperaturę i będzie dezynfekował ręce. Zapraszamy pacjentów, którzy nie mają podejrzeń zakażenia koronawirusem i posiadają maseczki zakrywające usta i nos.

Harmonogram badań ->>>>>>>> klik