Akcja specjalna: Bezpłatna wizyta lekarska i badania w reżimie sanitarnym dla diabetyków z Kielc

Mieszkańcy Kielc chorujący na cukrzycę będą mieli okazję bezpłatnie skonsultować się z lekarzem internistą. Zapraszamy wszystkich diabetyków do naszej mobilnej przychodni! Już we wtorek 27 kwietnia 2021 r. na Pacjentów czekać będzie wykwalifikowany personel medyczny, który udzieli fachowej porady w zakresie leczenia cukrzycy.

Zgodnie z najnowszymi danymi World Health Organisation na świecie żyje ponad
422 mln dorosłych z cukrzycą, a w Polsce 2,86 mln z czego wielu z nich w ogóle nie wie, że choruje. W odpowiedzi na tę potrzebę, Fundacja NEUCA dla Zdrowia wraz z producentem glukometrów OneTouch organizują akcję zdrowotną, której celem jest promocja profilaktyki i szerzenie wiedzy na temat cukrzycy.

W ramach akcji, specjalnie przygotowany na tę okazję mobilny gabinet medyczny pojawi się w Kielcach, aby Pacjenci mogli odbyć telewizytę z internistą i skonsultować swój stan zdrowia oraz porozmawiać o ewentualnych dolegliwościach. Dodatkowo w busie będzie można sprawdzić poziom cukru we krwi, zmierzyć ciśnienie oraz sprawdzić wskaźnik BMI, dzięki któremu można ocenić ryzyko wystąpienia chorób związanych z nadwagą.

Wszystkim cukrzykom zapewniamy bezpłatny telewywiad lekarski, więc ważne, by diabetyk wziął ze sobą na badanie ostatnie wyniki i dokumentację medyczną wraz z orzeczeniem o cukrzycy (wypis ze szpitala lub zaświadczenie o diagnozie cukrzycy nie starsze niż 12 miesięcy), jak również dokument tożsamości z numerem PESEL. Nasze badania mobilne to jedna z niewielu ogólnodostępnych opcji zadbania o zdrowie w trudnym czasie pandemii koronawirusa. To bezpieczne badanie podlegające reżimowi sanitarnemu, a Pacjent nie płaci za wizytę lekarską i nie czeka nawet miesiącami w kolejce do przychodni.

Otyłość, która dotyczy coraz większej części społeczeństwa, ma ścisły związek z gwałtownym wzrostem zachorowań na cukrzycę typu 2. Stanowi ona główny czynnik wystąpienia tej choroby. Co ciekawe, w Polsce na nadwagę cierpią częściej kobiety niż mężczyźni. Najnowsze badania epidemiologiczne wskazują, że występuje ona u 35-45%, a otyłość - stan bardziej zaawansowany - u 22-25% Polek - komentuje Bogusława Golus- Jankowska z Fundacji NEUCA dla Zdrowia. U osób otyłych cukrzyca występuje 7 razy częściej niż u osób o prawidłowej masie ciała. Otyłość jest bardzo niekorzystnym problemem zdrowotnym, również w przypadku samego leczenia cukrzycy. Niekontrolowany przyrost masy ciała jest bowiem częstym skutkiem ubocznym wielu terapii stosowanych w cukrzycy - dodaje ekspert.

Mobilny punkt będzie otwarty 27 kwietnia 2021 r. w Kielcach przy ul. Podklasztornej 117 A, w godzinach między 10.00 a 16.00, przy siedzibie partnera akcji. Udział w badaniu jest bezpłatny, wymagane są jednak wcześniejsze zapisy u partnera akcji. Można ich dokonywać osobiście przed planowanym badaniem pod tym samym adresem, gdzie odbywać się będzie badania.

Dokładamy wszelkich starań, żeby w aktualnej sytuacji epidemicznej zapewnić wszystkim Pacjentom bezpieczeństwo. W busie będą odbywać się tylko umówione wizyty. Przed wejściem do busa każdy pacjent będzie miał zmierzoną temperaturę i będzie dezynfekował ręce. Zapraszamy pacjentów, którzy nie mają podejrzeń zakażenia koronawirusem i noszą maseczki zakrywające usta i nos.