Akademia Zdrowia Seniora po raz czwarty w Toruniu!

6 października 2018 r., odbyło się kolejne spotkanie w ramach Akademii Zdrowia Seniora. Czwarta edycja imprezy zgromadziła sporą grupę uczestników, którzy we wspaniałej atmosferze spędzili czas w Dworze Artusa w Toruniu.

Podczas spotkania seniorzy wysłuchali wykładu na temat profilaktyki chorób układu krążenia, który wygłosił dr n. med. Piotr Gryglas. Zaś o tym jak ważna jest odpowiednia dieta opowiedziała Karolina Borkowska – dietetyk kliniczny.

Podczas wydarzenia została także zainaugurowana ogólnopolska kampania o nazwie „Przystanek dla serca”. W jej ramach, w kilkunastu miastach w całej Polsce zorganizowane zostały badania profilaktyczne, mające na celu ocenę stanu zdrowia serca seniorów.

-Serce seniora jest obecnie jednym z najważniejszych tematów, wokół których skupiają się działania naszej Fundacji. Z jednej strony, chcemy na bieżąco edukować osoby starsze na temat profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego, z drugiej, zależy nam na udostępnieniu możliwości skorzystania z bezpłatnej diagnostyki, jak największej ilości seniorów w Polsce - komentuje Bogusława Golus-Jankowska, członek zarządu Fundacji Neuca dla Zdrowia. - Należy pamiętać, że choroby serca są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce, dlatego nie możemy ich ignorować i musimy robić możliwie jak najwięcej, aby minimalizować ryzyko ich wystąpienia i ewentualnych powikłań - dodaje Beata Korzeniewska, prezes Fundacji Neuca dla Zdrowia.

Po części merytorycznej zaplanowana została także część artystyczna. Podsumowaniem spotkania był koncert polskiego tenora - Dariusza Stachury. Artysta ten miał okazję występować na największych scenach muzycznych w Szwajcarii, Austrii, Holandii, Francji czy Niemczech. Ponadto występował z recitalami w Stanach Zjednoczonych. Jest także na stałe związany z Teatrem Wielkim - Operą Narodową w Warszawie.

Dziękujemy uczestnikom za obecność i do zobaczenia za rok, podczas kolejnej edycji.