[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

{:pl}

1/4 chorych nie wie, że ma cukrzycę.

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, charakteryzująca się podwyższonym poziomem cukru we krwi. Nieleczona prowadzi do groźnych powikłań, a w konsekwencji znacząco skraca długość życia.

Cukrzyca w liczbach:

3 MLN

CHORYCH NA CUKRZYCĘ
W POLSCE

1 MLN

O TYM NIE WIE

10 SEK.

CO TYLE NA ŚWIECIE
DIAGNOZUJE SIĘ CUKRZYCĘ

PO TYLY LATACH OD ZACHOROWANIA
U WIĘKSZOŚCI CHORYCH WYKRYWANA
JEST CUKRZYCA

7 TYS.

AMPUTACJI WYKONYWANYCH JEST ROCZNIE W POLSCE U CHORYCH NA CUKRZYCĘ

93 MLN

CHORYCH NA ŚWIECIE MA POWIKŁANIA OCZNE W CUKRZYCY

ZBADAJ CUKIER

Największa akcja badań profilaktycznych w Polsce

Zachęcamy wszystkich, niezależnie od wieku do wzięcia w nim udziału. Dowiesz się, co to jest cukrzyca, jak zmniejszyć ryzyko zachorowania, dlaczego aktywność, odpowiednie odżywianie i zdrowy sen są tak ważne!

lek. Beata Witas, diabetolog

“Badanie poziomu glukozy we krwi to proste, ale niezwykle istotne badanie, dzięki któremu możemy zdiagnozować cukrzycę już we wczesnym stadium i od razu wdrożyć odpowiednie leczenie”

mgr Agnieszka Szuwała, dietetyk
i edukator diabetologiczny

“Nierozpoznana cukrzyca początkowo często nie daje objawów, ale z czasem może przyczynić się do rozwoju m. in. chorób sercowo – naczyniowych. Warto zatem, zgodnie z zaleceniami lekarzy, skontrolować poziom glukozy we krwi”

dr n. farm. Rafał Miozga

“Choć cukrzyca nie boli, to powikłania, do jakich prowadzi, już istotnie wpływają nasze życie. Warto sobie uświadomić, że co 6 sekund ktoś na świecie umiera z powodu tej choroby!”

Dorota Skwira-Rutkowska, lekarz
w trakcie specjalizacji z diabetologii

„Przewlekłe powikłania są związane z długotrwałym narażeniem tkanek organizmu na wysokie stężenie glukozy, które działa toksycznie
i uszkadza narządy.
W szczególności obciążone jest serce, oczy, nerki, nerwy”

Ewa Dygaszewicz, dietetyk

„Stopa cukrzycowa jest przewlekłym powikłaniem cukrzycy zarówno typu 1., jak
i typu 2. Z badań wynika, że występuje u 6-10 proc. osób chorych na cukrzycę. Bardzo ważna jest częsta samokontrola stóp, ponieważ ze względu na zmiany w drobnych naczyniach
i nerwach – owrzodzenia na stopach są niebolesne!”

Bogusława Golus – Jankowska, prezes zarządu Fundacji NEUCA dla Zdrowia

„Ponad połowa Polaków cierpi na nadwagę czy otyłość, od których krok do cukrzycy. Edukacja w cukrzycy jest istotną częścią profilaktyki powikłań
i ważnym elementem leczenia cukrzycy.”

5 czynników ryzyka cukrzycy

Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka cukrzycy typu 2. Oto 5 najważniejszych czynników sprzyjających jej wystąpieniu:

Nadwaga lub otyłość
Cukrzycę typu 2 diagnozuje się najczęściej u osób z nieprawidłową masą ciała. Szczególnie narażone na zachorowanie są osoby o BMI≥25 kg/m2. Wystąpieniu cukrzycy sprzyja zwłaszcza otyłość brzuszna (sylwetka typu jabłko).

Wiek
Ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 rośnie wraz z wiekiem. Dotyczy to przede wszystkim osób po 45. roku życia.

Predyspozycja genetyczna
Istotnym czynnikiem ryzyka jest cukrzyca w wywiadzie rodzinnym, szczególnie wśród krewnych pierwszego stopnia, czyli rodziców i rodzeństwa.

Nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze to najczęstsza choroba współistniejąca z cukrzycą. Wpływ na wystąpienie cukrzycy może mieć także przyjmowanie leków hipotensyjnych (obniżających ciśnienie krwi).

Brak aktywności fizycznej i zła dieta
Regularny ruch zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę nawet o 60 %, a wprowadzenie odpowiednich nawyków żywieniowych pozwoliłoby zapobiec wielu przypadkom cukrzycy.

powikłania w cukrzycy

Nieleczona lub niewłaściwie leczona cukrzyca może prowadzić do groźnych powikłań takich jak niewydolność nerek, zawał serca, udar mózgu czy doprowadzić do:

Kwasica ketonowa
Jest największym powikłaniem w każdym rodzaju cukrzycy. Objawy są nagłe i ostre i stanowią zagrożenie życia: wzmożone pragnienie, senność czy osłabienie, nadmierne oddawanie moczu, specyficzny zapach acetonu z ust.

Retinopatia cukrzycowa
Dotyka ponad jednej trzeciej osób z cukrzyca i jest główną przyczyną utraty wzroku wśród dorosłych. Objawy retinopatii to: pogorszenie widzenia, zaburzenia ostrości, mroczki przed oczami, ból i zaczerwienienie gałki ocznej, nocne upośledzenie widzenia, stopniową utratę wzroku.

Neuropatia
W przebiegu choroby dochodzi do zaburzenia i utraty czucia dotyku, bólu i temperatury. Neuropatia, czyli uszkodzenie nerwów, jest często występującym przewlekłym powikłaniem cukrzycy. Uszkodzenie nerwów może prowadzić do niezauważenia urazu, co w połączeniu z zaburzeniami naczyniowymi może skutkować owrzodzeniem, poważnymi infekcjami a w konsekwencji amputacją.

Szczególnym przykładem przedstawionego powyżej powikłania cukrzycy jest stopa cukrzycowa. Prawdopodobieństwo wystąpienia owrzodzenia stopy u pacjenta chorego na cukrzycę wynosi 25%.

ogranicz ryzyko

Ogranicz ryzyko zachorowania na cykrzycę

PROFILAKTYKA
Regularnie badaj poziom cukru we krwi.

WŁAŚCIWA DIETA
Zwracaj uwagę na ilość
kalorii, ogranicz ilość
cukrów i węglowodanów.

AKTYWNOŚĆ
Ruszaj się codziennie, to
podstawa twojego
dobrego samopoczucia.

OPIEKA
Bądź pod stałą opieką
lekarza, dbaj o swoje
zdrowie i przeciwdziałaj powikłaniom!

WYTYCZNE

Co przed badaniem?

• przyjdź na badanie na czczo (wstrzymaj się od spożywania posiłków przez 8-12 godzin przed pomiarem)
  • wypij niewielką ilość wody
  • dzień przed pomiarem wstrzymaj się od spożywania alkoholu i palenia papierosów
  • dzień przed pomiarem wstrzymaj się od wysiłku fizycznego i unikaj stresu
  • odpocznij przez 15 minut przed samym badaniem

Kliknij i sprawdź gdzie dziś
odbywa się badanie

Ruszaj się! jedz zdrowo i badaj się!

Obejrzyj filmy z naszych akcji!