O nas

Fundacja NEUCA Dla Zdrowia powstała w 2013 roku. Jej powołanie i aktywność stanowią naturalną kontynuację działań społecznych Grupy NEUCA, która od ponad 20 lat funkcjonuje w obszarze ochrony zdrowia w Polsce i postrzega zdrowie społeczne jako podstawowy wymiar swojej odpowiedzialności względem społeczeństwa. Działalność Fundacji pozwala NEUCA jeszcze lepiej wypełniać misję społeczną, którą rozumiemy jako budowanie kultury zdrowia. Kluczowym celem, jaki sobie stawiamy zgodnie z Narodowym Programem Zdrowia, jest dążenie do poprawy zdrowia i związanej z tym jakości życia społeczeństwa.

Od kwietnia 2016 roku Fundacja NEUCA dla Zdrowia jest organizacją pożytku publicznego. To uznanie i dowód zaufania dla dotychczasowej działalności społecznej fundacji. Status OPP otrzymują organizacje pozarządowe spełniające dość rygorystyczne zasady dotyczące transparentności działań.

Działamy na rzecz rozwoju opieki farmaceutycznej i opieki zdrowotnej, wspierając polskich farmaceutów. Dążymy do zwiększenia dostępności specjalistycznej opieki lekarskiej i farmaceutycznej. Edukujemy i zwiększamy świadomość społeczną w zakresie najczęściej diagnozowanych chorób. Pomagamy w dostępie do terapii. Nasze działania realizujemy we współpracy z innymi instytucjami i organizacjami działającymi w obszarze zdrowia.

Fundacja NEUCA Dla Zdrowia to nowa perspektywa dla działań prospołecznych NEUCA. Dzięki niej jeszcze więcej zrobimy dla zdrowia!

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2016, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 1.013.813,95 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2015, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 726.969,48 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2014, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 682.414,10 zł.

Niniejszym informujemy, iż Fundacja NEUCA dla Zdrowia w roku 2013, otrzymała darowizny od NEUCA SA w wysokości 40.000,00 zł.

Wiesława Herba

Aleksandra Puskarz-Kusa

Piotr Sucharski

Krzysztof Pyka

Barbara Benke

Prokurent

Tomasz Dobrański

Prokurent

Zarząd

Beata Korzeniewska

Bogusława Golus-Jankowska

Członek Zarządu

Zespół

Beata Korzeniewska

Prezes Fundacji

Bogusława Golus-Jankowska

Kierownik Programów Zdrowotnych (kreacja i realizacja ramowych programów Fundacji)

Agata Łabędzka

Specjalista ds. Programów Zdrowotnych

Katarzyna Balińska

Obsługa Projektów

Statut

Sprawozdania

Pudełko życia

Pudełko życia to opatrzone specjalną naklejką pudełko, w którym znajdują się

Żyj pełną piersią

​Jak pokonać choroby układu oddechowego – zbadaj swoje płuca z Fundacją NEUCA dla Zdrowia.

Tak działamy, tak pomagamy!

Fundacja NEUCA dla Zdrowia wraz ze Stowarzyszeniem Studentów Medycyny Collegium Medicum w Bydgoszczy stworzyła miejsce, w którym na pomoc medyczną mogą liczyć ludzie, którzy do tej pory nie mieli na nią szans.

Toruń zdrowo chodzi

​5 września spotykamy się na Rynku Nowomiejskim, skąd w samo południe ruszymy na siedmiokilometrowy spacer z kijkami do nordic walking.

Zapisz się na bezpłatne badanie

Fundacja NEUCA dla Zdrowia i Polska Federacja Chorych na Astmę, Alergię i POCHP zapraszają do skorzystania z bezpłatnych badań spirometrycznych. Mobilne gabinety staną w 100 lokalizacjach.