Program Pomocy Pacjentom

Program Pomocy Pacjentom - powstał z myślą o edukacji zdrowotnej społeczeństwa. Pomoże dostrzec, jak wiele sami możemy zrobić dla naszego zdrowia i zdrowia naszych najbliższych. Na ile właściwy styl życia, właściwa postawa i profilaktyka mogą poprowadzić nas do zdrowia.

Program Pomocy Pacjentom będzie realizowany we współpracy z aptekami i placówkami medycznymi.

Kolejne odsłony Programu, w formie przyjaznych spotkań i poradników, będą przybliżać zdrowe nawyki, sposoby radzenia sobie z najczęściej spotykanymi schorzeniami. Będziemy edukować, doradzać, podpowiemy, jak unikać ryzyka chorób czy urazów. Pomożemy zatroszczyć się o zdrowie!

Dołącz do nas

Szanowni Państwo,
dziękujemy za zainteresowanie Programem Pomocy Pacjentom.

Warunkiem wzięcia udziału w akcji jest akceptacja poniższego regulaminu i wypełnienie formularza zgłoszeniowego.

Jeżeli zarejestrowaliście się Państwo w naszym programie, przy okazji wcześniejszych akcji - zostaną wysłane Państwu bezpłatne poradniki dedykowane Pacjentom w każdej kolejnej odsłonie programu.

Formularz zgłoszeniowy

Jeżeli chcesz się wypisać, skontaktuj się znami.

Marsz dla zdrowia

Ponad 5 tys. osób wzięło udział w ubiegłorocznej edycji Marszu dla Zdrowia organizowanego przez Fundację NEUCA dla Zdrowia, który 3 września 2016r. odbył się w Toruniu.

Mieszkańcy wymaszerowali 182 tys. zł, które zasiliły dwie akcje prozdrowotne dla seniorów – badania diagnostyczne gęstości kości oraz II edycję Pudełka Życia (trzymane są w nich informacje o stanie zdrowia i przyjmowanych lekach, które są pomocne przy interwencji ratowników medycznych).

Wszystkim uczestnikom - tym z Torunia, a także innych miast Polski, ogromnie dziękujemy!

Marsz dla Zdrowia 2017

Akademia seniora

Fundacja Neuca dla Zdrowia serdecznie zaprasza 7 października na 3 edycję AKADEMII ZDROWIA SENIORA, która odbędzie się w Centrum Kulturalno – Kongresowym Jordanki.

Uczestnicy wysłuchają wykładu prof. nadzw. dr hab. Marka Żaka, pt. "Upadki osób starszych - przyczyny i następstwa." oraz wykładu inż. Agnieszki Cieśla pt. ”U siebie mimo wieku”. Następnie seniorzy będą mieli okazję skorzystać z bezpłatnych, specjalistycznych porad i konsultacji w zakresie profilaktyki i ochrony zdrowia.

Podsumowaniem wydarzenia będzie uczta dla ducha. Po raz pierwszy na toruńskiej scenie zaśpiewa „TRZECH POLSKICH TENORÓW” Dariusz Stachura, Mirosław Niewiadomski oraz Paweł Skałuba.

Aby wziąć udział w imprezie należy się wcześniej zapisać telefonicznie pod nr 512 745 323, telefon czynny jest w godzinach 9:00 - 15:00.

Wstęp jest bezpłatny.

Akademia Zdrowia Seniora

Badania mobilne

Badania mobilne to element Programu Pomocy Pacjentom realizowanego przez Fundację NEUCA dla Zdrowia. Fundacja, za pośrednictwem mobilnych przychodni, daje możliwość wykonania bezpłatnych badań profilaktycznych pacjentom w całej Polsce. Regularna profilaktyka, to oprócz zdrowego stylu życia, także monitorowanie własnego stanu zdrowia. Dzięki regularnym badaniom zmniejsza się nawet o połowę prawdopodobieństwo zachorowania, np.: na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Fundacja NEUCA dla Zdrowia cyklicznie przeprowadza badania profilaktyczne, dotychczas zrealizowano: badania spirometryczne, kardiologiczne, diabetologiczne, densytometryczne, a w planach są następne obejmujące kolejne jednostki chorobowe. Realizowane badania trwają przez cały rok w różnych rejonach kraju; każdego dnia mobilna przychodnia przyjeżdża do innej miejscowości i na miejscu bada pacjentów.

Szczegóły badań oraz harmonogramy znajdują się w aktualnościach na stronie -> Aktualności.

Pudełko Życia

To opatrzone specjalną naklejką pudełko, w którym znajdują się ważne informacje zdrowotne podane przez pacjenta .

Pudełko przechowywane jest w lodówce. W przypadku pogorszenia stanu zdrowia służby ratunkowe sięgają po Pudełko Życia, a informacje w nim zawarte pomagają prowadzić akcję ratunkową.