Program Pomocy Pacjentom

Program Pomocy Pacjentom - powstał z myślą o edukacji zdrowotnej społeczeństwa. Pomoże dostrzec, jak wiele sami możemy zrobić dla naszego zdrowia i zdrowia naszych najbliższych. Na ile właściwy styl życia, właściwa postawa i profilaktyka mogą poprowadzić nas do zdrowia.

Program Pomocy Pacjentom będzie realizowany we współpracy z aptekami i placówkami medycznymi.

Kolejne odsłony Programu, w formie przyjaznych spotkań i poradników, będą przybliżać zdrowe nawyki, sposoby radzenia sobie z najczęściej spotykanymi schorzeniami. Będziemy edukować, doradzać, podpowiemy, jak unikać ryzyka chorób czy urazów. Pomożemy zatroszczyć się o zdrowie!

Dołącz do nas

Szanowni Państwo,
dziękujemy za zainteresowanie Programem Pomocy Pacjentom.

Warunkiem wzięcia udziału w akcji jest akceptacja poniższego regulaminu i wypełnienie formularza zgłoszeniowego.

Jeżeli zarejestrowaliście się Państwo w naszym programie, przy okazji wcześniejszych akcji - zostaną wysłane Państwu bezpłatne poradniki dedykowane Pacjentom w każdej kolejnej odsłonie programu.

Formularz zgłoszeniowy

Jeżeli chcesz się wypisać, skontaktuj się znami.

Marsz dla zdrowia

Ponad 5 tys. osób wzięło udział w tegorocznej edycji Marszu dla Zdrowia organizowanego przez Fundację NEUCA dla Zdrowia, który 3 września odbył się w Toruniu.

Mieszkańcy wymaszerowali 182 tys. zł, które zasiliły dwie akcje prozdrowotne dla seniorów – badania diagnostyczne gęstości kości oraz II edycję Pudełka Życia (trzymane są w nich informacje o stanie zdrowia i przyjmowanych lekach, które są pomocne przy interwencji ratowników medycznych).

Wszystkim uczestnikom - tym z Torunia, a także innych miast Polski, ogromnie dziękujemy!

Akademia seniora

W październiku tego roku ruszyła kolejna, druga już, edycja Akademii Zdrowia Seniora pod hasłem "Zbadaj BEZPŁATNIE swoje kości".

Rok temu w ramach ackji eksperci (lekarze, psycholodzy, fizjoterapeuci) skupili się na zdrowiu osób dojrzałych i w ramach bezpłatnych wykładów podzielili się swoją wiedzą z toruńskimi seniorami. Zorganizowana przez Fundację NEUCA dla Zdrowia pod patronatem UM Torunia „Akademia Zdrowia Seniora” zgromadziła rzeszę słuchaczy, którzy po brzegi wypełnili Salę Wielką Dworu Artusa.

W tym roku Akademia Zdrowia Seniora przybrała wymiar praktyczny i toruńscy seniorzy mogli BEZPŁATNIE przebadać swoje kości. Densytometria – bo o tym badaniu mowa, jest najlepszą dostępną metodą rozpoznawania osteoporozy. Podczas badania wykorzystuje się niewielkie dawki promienia rentgenowskiego, dzięki któremu określa się gęstość kości. Badanie jest bezbolesne, nieinwazyjne i trwa kilka minut.

Osteobus - mobilna przychodnia, w której przeprowadzane były badania kości stanęła w pięciu toruńskich lokalizacjach.

Badania mobilne

Badania mobilne to element Programu Pomocy Pacjentom realizowanego przez Fundację NEUCA dla Zdrowia. Fundacja, za pośrednictwem mobilnych przychodni, daje możliwość wykonania bezpłatnych badań profilaktycznych pacjentom w całej Polsce. Regularna profilaktyka, to oprócz zdrowego stylu życia, także monitorowanie własnego stanu zdrowia. Dzięki regularnym badaniom zmniejsza się nawet o połowę prawdopodobieństwo zachorowania, np.: na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Fundacja NEUCA dla Zdrowia cyklicznie przeprowadza badania profilaktyczne, dotychczas zrealizowano: badania spirometryczne, kardiologiczne, diabetologiczne, densytometryczne, a w planach są następne obejmujące kolejne jednostki chorobowe. Realizowane badania trwają przez cały rok w różnych rejonach kraju; każdego dnia mobilna przychodnia przyjeżdża do innej miejscowości i na miejscu bada pacjentów.

Szczegóły badań oraz harmonogramy znajdują się w aktualnościach na stronie -> Aktualności.

Pudełko Życia

To opatrzone specjalną naklejką pudełko, w którym znajdują się ważne informacje zdrowotne podane przez pacjenta .

Pudełko przechowywane jest w lodówce. W przypadku pogorszenia stanu zdrowia służby ratunkowe sięgają po Pudełko Życia, a informacje w nim zawarte pomagają prowadzić akcję ratunkową.