Żyj pełną piersią

Jak pokonać choroby układu oddechowego – zbadaj swoje płuca z Fundacją NEUCA dla Zdrowia.

Fundacja NEUCA dla Zdrowia we współpracy z Polską Profilaktyką oraz Polską Federacją Chorych na Astmę, Alergię i POCHP po raz kolejny zapraszają do skorzystania z bezpłatnych badań spirometrycznych. Mobilne gabinety staną w około 130 lokalizacjach w całej Polsce. Badanie spirometryczne przeprowadzi wykwalifikowany personel w specjalnie do tego celu przystosowanym mobilnym gabinecie (tzw. spirobusie). Zapisani na badanie pacjenci będą mieli okazję sprawdzić wydolność swoich dróg oddechowych, bo spirometria to pomiar oddychania. Badanie to określa rezerwy wentylacyjne układu oddechowego, pozwala sprawdzić, czy nie rozwijają się w nim takie choroby jak astma i przewlekła obturacyjna choroba płuc.
W ramach tej akcji pacjenci na podstawie podstawowych badań i wywiadu otrzymają wyniki z informacją o prawdopodobieństwie wystąpienia chorób układu oddechowego oraz materiały informacyjne dotyczące profilaktyki. Badania są dla klientów całkowicie bezpłatne.

Badania mobilne to kolejna odsłona Programu Pomocy Pacjentom poświęcona przewlekłym schorzeniom układu oddechowego - i na tych schorzeniach skupia się także kolejny poradnik, do którego lektury zapraszamy podczas badań.

Badania trwają od godz. 9.00 do 15.00 w podanych lokalizacjach i są całkowicie bezpłatne.

Harmonogram badań: plik PDF

Test kontroli astmy wieku dziecięcego: plik PDF