Zbadaj swoje serce - bezpłatne badania kardiologiczne

Fundacja NEUCA dla Zdrowia zaprasza na kolejną akcję bezpłatnych badań profilaktycznych. W ciągu kilku tygodni kardiobus, czyli mobilny gabinet lekarski, odwiedzi wybrane miejscowości w całej Polsce, gdzie ze specjalistycznego sprzętu kardiologicznego i wykwalifikowanego personelu medycznego będzie mógł skorzystać każdy zainteresowany. Po każdym badaniu pacjent otrzyma ulotkę z praktycznymi informacjami na temat profilaktyki chorób układu sercowo – naczyniowego.

Choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną zgonów zarówno w Polsce, jak i na świecie. Mimo postępów w diagnostyce i leczeniu, w naszym kraju co roku z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego umiera około 200 tysięcy osób - alarmuje Paweł Starczewski, lekarz, specjalista z zakresu chorób wewnętrznych, kardiolog. Aby w pełni cieszyć się zdrowiem, bardzo ważna jest profilaktyka, czyli działanie mające na celu zapobieganie poprzez propagowanie zdrowego stylu życia, kontrolowanie czynników ryzyka, a następnie wczesne ich wykrywanie i leczenie, dodaje kardiolog
W ramach badania będzie można:

• wykonać EKG, które pozwala ocenić częstotliwość oraz miarowość pracy serca, a także rozmiar oraz położenie komór serca,
  • wykonać pomiar ciśnienia, który umożliwia rozpoznanie nadciśnienia tętniczego krwi oraz kontrolę jego leczenia,
  • sprawdzić wskaźnik BMI, który określa stopień ewentualnego nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Harmonogram badań: HARMONOGRAM