Zbadaj swoje płuca - bezpłatne badania spirometryczne

Bezpłatne badania spirometryczne!

Fundacja NEUCA dla Zdrowia już po raz trzeci zaprasza do skorzystania z bezpłatnych badań spirometrycznych. Mobilna przychodnia przyjedzie do ponad 100 lokalizacji w całej Polsce. Badanie spirometryczne przeprowadzi wykwalifikowany personel w specjalnie do tego celu przystosowanym mobilnym gabinecie (tzw. spirobusie). Pacjenci będą mieli okazję sprawdzić wydolność swoich dróg oddechowych, bo spirometria to pomiar oddychania. Badanie to określa rezerwy wentylacyjne układu oddechowego, pozwala sprawdzić, czy nie rozwijają się w nim takie choroby jak astma i przewlekła obturacyjna choroba płuc.

W ramach tej akcji pacjenci na podstawie podstawowych badań i wywiadu otrzymają wyniki z informacją o prawdopodobieństwie wystąpienia chorób układu oddechowego oraz materiały informacyjne dotyczące profilaktyki. Badania są dla klientów całkowicie bezpłatne.

"Spirometria to nieinwazyjne badanie układu oddechowego, które jest w stanie wykazać w jakim stanie są Państwa oskrzela i jaka jest wydolność wentylacyjna płuc." – tłumaczy dr med. Piotr Dąbrowiecki, przewodniczący Polskiej Federacji Chorych na Astmę, Alergię i POCHP. "Trwa około 10 minut. Nie boli, ale wymaga zaangażowania się w wykonanie badania. Dobrze jest sprawdzić czy macie Państwo swoje płuca w 100 procentach wydolne. Wykonanie spirometrii jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie. A jeśli badanie ujawni problem, będzie to przyczynek do rozpoczęcia diagnostyki i być może zastosowania odpowiedniego leczenia. Zapraszam szczególnie palaczy tytoniu i tych, którzy żyją w zanieczyszczonej atmosferze lub w pracy są narażeni na toksyczne pyły i gazy. Wykonanie spirometrii może uratować Wam życie."

Dlaczego to ważne?

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia na choroby układu oddechowego umiera rocznie na świecie ponad 10 mln osób, co stanowi blisko 20 proc. wszystkich zgonów. W Polsce z powodu chorób układu oddechowego umiera rocznie ponad 15 tys. osób.
Badanie rekomenduje się osobom skarżącym się na świszczący oddech, przewlekły kaszel i duszność, wykonać je powinni także palacze (również bierni) po 40 r. ż. ze względu na zagrożenie obturacyjną chorobą płuc (POChP).

Zapisy na badania możliwe są WYŁĄCZNIE u partnerów naszych badań pod wskazanymi adresami -> harmonogram

Partnerzy: