Zbadaj swoją skórę - bezpłatne badania dermatologiczne

Fundacja Neuca dla Zdrowia po raz pierwszy zaprasza do skorzystania z bezpłatnych badań dermatologicznych. Mobilny gabinet (tzw. dermobus) odwiedzi około 100 lokalizacji w całej Polsce. Badanie przeprowadzi wykwalifikowany personel. Pacjent po wykonanym badaniu otrzyma wydrukowany wynik (obraz podejrzanego znamienia wraz z określonymi parametrami).

"Znamiona barwnikowe, popularnie zwane pieprzykami widoczne są gołym okiem.
Jednak aby określić czy mogą powodować czerniaka złośliwego, potrzebne jest bardzo precyzyjne badanie przeprowadzane DERMATOSKOPEM. Jest to badanie całkowicie bezinwazyjne i pozwala na określenie następujących parametrów:
· A (asymmetry) – asymetria – czerniak w odróżnieniu od zmian barwnikowych wykazuje nieregularny wygląd,
· B (borders) – granice – brzegi zmiany są nierówne i postrzępione,
· C (color) – kolor – kolor czerniaka jest różnorodny od jasnobrązowego do czarnego, nierównomiernie rozłożony, często z punktowym skupieniem barwnika,
· D (diameter) – średnica zmiany > 5 mm,
· E (elevate) – uwypuklenie – uwypuklenie się zmiany ponad otaczający naskórek."

Dlaczego warto badać swoje znamiona?
Każdego roku na świecie diagnozuje się około 130 tys. nowych zachorowań na czerniaka, w Polsce jest to około 2,5 tys. zachorowań rocznie. Kluczową rolę w zapobieganiu chorobie odgrywa wczesna diagnostyka. Warto obserwować zmiany, które pojawiają się na naszym ciele - nowe znamię? Znamię bardzo szybko się rozrasta? Zmienia kolor? Ma nieregularny kształt? Krwawi? Jak najszybciej należy udać się do lekarza! Oprócz tego raz w roku powinno się zgłaszać na badanie dermatoskopowe.
Zachęcamy zatem do wizyty w mobilnym gabinecie.

Zapisy na badania możliwe są WYŁĄCZNIE u partnerów naszych badań pod wskazanymi adresami -> harmonogram badań

Partnerzy: