Zbadaj kość zanim powie dość

Fundacja Neuca dla Zdrowia kolejny raz zaprasza na akcję bezpłatnych badań densytometrycznych. Osteobus czyli mobilny gabinet lekarski, w ciągu najbliższych kilku tygodni odwiedzi wybrane miejscowości w całej Polsce. W gabinecie wykwalifikowany personel medyczny przeprowadzi badanie gęstości kości. Każdy pacjent otrzyma wydrukowany wynik i jego krótką interpretację.

Osteoporoza to choroba układu kostnego. Jej najgroźniejszymi następstwami są przede wszystkim pogorszenie się stanu tego układu, a także większa podatność do występowania złamań. To poważne zagrożenie, szczególnie dla osób starszych. W wielu przypadkach, złamania np. w obrębie nasady bliższej kości udowej sprawiają, że pacjenci nieodwracalnie tracą pełną sprawność funkcjonalną, a w skrajnych przypadkach są zmuszeni do długiej rekonwalescencji w łóżku i korzystania z pomocy osób trzecich - komentuje dr hab. prof. nadzw. Marek Żak, specjalista fizjoterapii, autor raportu „Upadki osób starszych - przyczyny i następstwa”. W profilaktyce osteoporozy najważniejsza jest wczesna diagnostyka i podejmowanie działań mających na celu zminimalizowanie ryzyka upadku i jego następstw. Bardzo ważne jest także prawidłowe odżywanie się, utrzymywanie odpowiedniej masy ciała, regularna prawidłowo dobrana i wykonywana aktywność fizyczna oraz wyeliminowanie lub znaczne ograniczenie używek takich jak alkohol czy papierosy. Jeśli będziemy pamiętać o przedstawionych powyżej rekomendacjach i stosować się do zaleceń lekarzy, mamy dużą szansę na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia choroby bądź jej negatywnych skutków - dodaje dr hab. prof. nadzw. Marek Żak.

Harmonogram badań: HARMONOGRAM