Tak działamy, tak pomagamy!

Fundacja NEUCA dla Zdrowia wraz ze Stowarzyszeniem Studentów Medycyny Collegium Medicum w Bydgoszczy stworzyła miejsce, w którym na pomoc medyczną mogą liczyć ludzie, którzy do tej pory nie mieli na nią szans.

Mowa o projekcie „Przychodnia studencka. Otwarte drzwi”. Dzięki niemu w Bydgoszczy powstała przychodnia dla ubogich i wykluczonych społecznie. - W tym miejscu na darmową pomoc medyczną mogą liczyć bezdomni, rodziny żyjące w skrajnym ubóstwie, osoby wyrejestrowane z urzędów pracy lub zatrudnione na czarno, byli więźniowie oraz pracujący nielegalnie obcokrajowcy – wylicza Bogusława Golus Jankowska, kierownik Fundacji NEUCA dla Zdrowia. – Pomoc odbywa się na zasadzie wolontariatu, w którym uczestniczą lekarze i studenci Collegium Medicum wydziału lekarskiego i pielęgniarskiego. Natomiast Fundacja NEUCA dla Zdrowia zaopatruje przychodnie w niezbędne materiały opatrunkowe i preparaty lecznicze.

Poniżej zdjęcie przychodni studenckiej "Otwarte Drzwi"