Światowy dzień walki z cukrzycą

Zgodnie z najnowszymi danymi WHO (kwiecień 2016) na świecie żyje ponad 422 mln dorosłych z cukrzycą, z czego wielu z nich w ogóle nie wie, że choruje. Niestety, coraz częściej na cukrzycę chorują także dzieci, o czym także pojęcia nie ma część ich rodziców.

Z okazji Światowego Dnia Cukrzycy w Polskę wyruszył mobilny gabinet, w którym można sprawdzić poziom glikemii! Fundacja NEUCA dla Zdrowia daje pacjentom możliwość bezpłatnego zbadania poziomu cukru. Podczas badania w mobilnej przychodni dodatkowo wszystkim pacjentom zmierzymy ciśnienie oraz obliczymy wskaźnik BMI, dzięki któremu można ocenić ryzyko wystąpienia chorób związanych z nadwagą.

Gabinet przyjedzie do ponad 100 lokalizacji w całej Polsce, badania są bezpłatne i przeprowadzane będą w godzinach 10:00 - 16:00. Zapisy możliwe są w lokalizacjach zamieszczonych w harmonogramie.

Harmonogram przychodni mobilnej -> LINK

Harmonogram badań w kołach Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków -> LINK