Akademia Seniora - "Upadkom można zaradzić"

O upadkach osób starszych rozmawiali seniorzy i eksperci w toruńskim Centrum Kulturalno – Kongresowym Jordanki podczas III edycji Akademii Zdrowia Seniora, organizowanej przez Fundację NEUCA dla Zdrowia. Tłumy gości przybyły tam w sobotę (7 października), by wysłuchać wystąpień prelegentów poruszających temat upadków. Na spotkaniu prof. nadzw. dr hab. Marek Żak ogłosił autorski Ogólnopolski Raport na temat przyczyn i następstw upadków osób w wieku senioralnym, który powstał na zlecenie fundacji. Jak wynika z raportu około 35-40% zdrowych osób po 65 r.ż. doznaje przynajmniej jednego upadku rocznie, a po 80 r.ż. prawie 50%. Liczba ta wzrasta wśród pensjonariuszy opieki instytucjonalnej do blisko 60%. Upadki należą do grupy tzw. „wielkich problemów geriatrycznych”. Stanowią one bowiem jedną z najpoważniejszych przyczyn utraty sprawności przez osoby starsze. U osób powyżej 65 r.ż. są one główną przyczyną śmierci w wyniku uszkodzenia ciała. Upadki seniorów, w których dochodzi do urazów są jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności i piątą, co do częstotliwości, przyczyną zgonów u osób po 75 r.ż.

Uzupełnieniem słów eksperta były konkretne wskazówki dr. inż. arch. Jana Cieśli dotyczące przystosowania mieszkań dla osób dojrzałych. Takie porady są na wagę złota, gdyż większość upadków osób w wieku senioralnym zdarza się właśnie w domu. O tym, na ile temat był ważny dla samych seniorów niech świadczy frekwencja na sali. Mamy coraz bardziej świadomego seniora, który lubi „wiedzieć” i chce trzymać formę. To bardzo dobry znak i fundacja będzie kontynuować działania profilaktyczne i edukacyjne w tym obszarze. W spotkaniu wzięli udział eksperci, przedstawicieli Rady Seniorów z Torunia i innych miast, którzy mają wpływ na politykę zdrowotną w zakresie osób starszych. Uczestnicy konferencji mieli możliwość skorzystania z bezpłatnych badań przychodni mobilnych Cardio i badań densytometrycznych. Konferencję zakończył koncert Trzech Polskich Tenorów. Zobaczcie zdjęcia z tego wydarzenia:

Akademia Seniora III edycja