Akademia seniora

Z myślą o seniorach

W cztery soboty października eksperci skupili się na zdrowiu osób dojrzałych. Zorganizowana przez Fundację NEUCA dla Zdrowia pod patronatem Urzędu Miasta Torunia „Akademia Seniora” cieszyła się ogromną popularnością, co udowodniło, że takie akcje są bardzo potrzebne.

„Akademia Seniora” to cykl bezpłatnych spotkań przygotowanych specjalnie z myślą o osobach w wieku 60+. W ramach tej inicjatywy w październiku do Torunia przyjechali eksperci z całego kraju, by podzielić się swoją wiedzą z osobami dojrzałymi. Program wykładów został ściśle dopasowany do tej grupy odbiorców. Na pierwszym spotkaniu zebrani mogli wysłuchać wykładu prof. nadz. dr hab. Marka Żaka, znanego specjalisty z zakresu rehabilitacji w geriatrii, który wprowadził do tematyki „złotego wieku”.

Na drugim ze spotkań dr Alicja Długołęcka poruszyła temat seksualności osób dojrzałych.

Kolejne spotkanie poświęcone były diecie i wchłanialności leków, oraz wzajemnych interakcji (prowadzenie: Piotr Merks) oraz sposobom na zachowanie sprawnego umysłu (prowadzenie prof. Aleksander Araszkiewicz).

Po wykładach na zabranych czekał poczęstunek oraz interesująca część artystyczna. Ogromna frekwencja na spotkaniach potwierdziła, że ta grupa społeczna jest żądna wiedzy.

„Akademia Seniora” została sfinansowana ze środków zebranych podczas tegorocznego Marszu dla Zdrowia, w ramach którego firma NEUCA przekazywała 2zł za każdy kilometr pokonany przez każdego uczestnika.